chekhiya-pidtverdila-provedennya-samitu-schodo-ukrayini-v-saudivskiy-araviyi

Чехія підтвердила проведення саміту щодо України в Саудівській Аравії

 • 459086 переглядiв

КИЇВ. 30 липня. УНН. Чехія отримала запрошення на саміт до Саудівської Аравії, де представники західних країн і країн, що розвиваються, обговорять Україну на початку серпня. Про це повідомив прес-секретар Міністерства закордонних справ Деніел Дрейк, пише УНН з посиланням на ČTK.

Тим самим він підтвердив сам факт організації саміту, про який раніше повідомляло видання The Wall Street Journal.

Цитата

«Я можу підтвердити, що Чеська Республіка отримала запрошення на саміт у Джидді, Саудівська Аравія, рівень представництва вирішується», — повідомив Дрейк.

Про проведення саміту 29 липня повідомила The Wall Street Journal (WSJ) з посиланням на дипломатів. Повідомлялося, що США і Європа намагаються заручитися широкою міжнародною підтримкою миру, умови якого встановлює Україна. Росію не запрошено. За даними WSJ, на саміті мають бути представлені до 30 західних і ключових країн, що розвиваються.

За даними WSJ, у зустрічі, яка відбудеться 5 і 6 серпня, також візьмуть участь представники Індії та Бразилії. Саміт пройде в той час, коли наростає суперництво між Заходом і Росією за підтримку з боку найважливіших країн, що розвиваються. Багато з них досі займають нейтральну позицію щодо російської агресії в Україні.

Видання повідомило, що Саудівська Аравія та Україна також запросили на зустріч у Джидді представників Єгипту, Індонезії, Мексики та Замбії. Поки що не зрозуміло, хто все ж таки приїде, але участь уже підтвердили Велика Британія, ПАР, Польща та Євросоюз, а також США.

За словами західних дипломатів, місцем зустрічі було обрано Саудівську Аравію, оскільки вона підтримує тісні відносини з Пекіном. Мета – залучити до зустрічі представників Китаю, який має тісні відносини з Москвою.

Нагадаємо

Президент України Володимир Зеленський кілька разів заявляв, що Україна не буде вести переговори з Росією про мир доти, доки російські війська не підуть з окупованих українських територій. Москва ж наполягає на своїх вимогах і не має наміру віддавати навіть ті частини України, які вона анексувала минулого року, але потім втратила контроль над ними.

Президент Росії Володимир Путін цього тижня провів російсько-африканський саміт, на якому пообіцяв африканським країнам поставки зерна і оголосив, що Росія списала борги африканським державам на десятки мільярдів доларів. Однак лідери африканських країн закликали Москву відновити підписані торік угоди, що гарантують експорт українського зерна та іншої сільськогосподарської продукції, з яких росія вийшла.

У суботу після зустрічі з представниками африканських держав Путін не виключив перемовин щодо України, за його словами, основою для них мають стати пропозиції Китаю і лідерів африканських країн. Але водночас він сказав, що буде складно оголосити про припинення вогню, коли українська армія веде наступ на російські війська.

.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Ворог обстріляв Берислав: є поранений

     • 374290 переглядiв

    У росії відбулись навчання з придушення бунтів

     • 409118 переглядiв