ukenru
chekhiya-ne-pogoditsya-na-rosiyskiy-shantazh-schodo-oplati-gazu-v-rublyakh-premyer

Чехія не погодиться на російський шантаж щодо оплати газу в рублях - прем'єр

 • 166801 переглядiв

КИЇВ. 29 квітня. УНН. Чехія не платитиме за російський газ у рублях, заявив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала у Варшаві після зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецким, пише УНН із посиланням на České noviny.

Цитата

"Чехія точно не платитиме (за російський газ) у рублях", - запевнив Фіала.

"Чехія не збирається пускатися в шантаж росії, і я вважаю помилкою, щоб хтось так робив. Якщо ми не покажемо росії силу та чітку позицію, ми всі за це заплатимо", - зазначив Фіала, якого цитує чеський портал Blesk.

Деталі

Він не згоден із позицією Угорщини, яка вирішила платити в рублях, і має намір спробувати змінити угорську позицію у діалозі з Будапештом.

"Ми докорінно не згодні з позицією Угорщини щодо війни в Україні. Ми очікуємо на засудження воєнних злочинів", - додав Моравецький.

За словами прем'єр-міністра Польщі, у ЄС повинні дотримуватися введених санкцій, а не оминати їх.

Чехія на 90% залежить від російського газу, визнав при цьому Фіала. Прага хоче позбутися залежності від російських енергоресурсів, і Польща може суттєво допомогти, сказав він, додавши, що переговори про будівництво газопроводу Stork 2 між двома країнами мають бути відновлені, і Чехія також хотіла б брати участь у польських терміналах для імпорту скрапленого природного газу. Також буде створено робочу групу для спостереження за подальшими діями у ситуації рішення росії зупинити постачання нафти на НПЗ у Чехії, що належать польській компанії PKN Orlen.

Раніше

Після того, як ЄС запровадив санкції проти росії у зв'язку з її вторгненням в Україну, Москва вимагала оплати в рублях за постачання газу, починаючи з 1 квітня. Але блок заявив державам-членам, що запропонований Кремлем механізм, який вимагає відкриття рахунків у євро та рублях у підконтрольному владі рф Газпромбанку, порушить санкції.

Близька до "Газпрому" людина заявила, що 10 європейських покупців російського газу відкрили рублеві рахунки в "Газпромбанку". Четверо з них уже оплатили поставку.

Українські Національні Новини

Новини Світу