ukenru
chekhiia-khoche-deportuvaty-odnoho-z-chleniv-rosiiskoi-diaspory-za-spivpratsiu-z-rosiiskymy-dyplomatamy

Чехія хоче депортувати одного з членів російської діаспори за співпрацю з російськими дипломатами

 • 24696 переглядiв

Прага готується депортувати росіянина Олександра Степанова, який прожив у Чехії понад 20 років і очолював Координаційну раду чеських співвітчизників, через його ймовірні контакти з російськими дипломатами, причетними до рицинового скандалу 2020 року.

Прага готується депортувати з Чехії росіянина Олександра Степанова, який понад 20 років живе в країні та підтримує зв'язки з російськими дипломатами. Про це пише видання Deník N, передає УНН.

Деталі 

У виданні розповіли, що Степанов живе в Чехії майже 20 років та з 2018 року він очолює Координаційну раду Об'єднань співвітчизників Чехії. 

Згідно з даними чеської влади, Степанов мав контакти із російськими дипломатами, причетними до "рицинового скандалу" у 2020 році. Тоді російський дипломат привіз до Чехії отруйну речовину рицин і через анонімний електронний лист, надісланий спецслужбам Чехії, спробував підставити свого колегу, з яким той ворогував.

Згодом з’ясувалося, що змова виявилась повністю вигаданою. Обидва російські дипломати були вислані з Чехії у цій справі.

05.04.24, 18:47 • [views_0]

Степанов заперечує співпрацю з російськими спецслужбами і вже рік намагається оскаржити це рішення у суді. Видання Deník N написало, що влада Чехії вирішила позбавити чоловіка постійного проживання в країні на підставі секретної інформації, отриманої від спецслужб.

Доповнення

У виданні кажуть, що у минулі роки Служба безпеки інформації (BIS) повідомляла, що росія цікавиться спільнотою росіян у Чехії.

Використовуючи збір інформації та створення мереж впливу, російська державна влада здебільшого прагнула маргіналізувати експатріантів, налаштованих проти кремля, а також посилити вплив організацій співвітчизників, які симпатизують нинішньому політичному представництву рф

 – йшлося у річному звіті BIS за 2018 рік.

Нагадаємо

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що Прага більше не видаватиме візи та дозволи на проживання росіянам і білорусам через участь їхніх країн у вторгненні в Україну, за деякими винятками для членів опозиції, студентів і в гуманітарних випадках.