ukenru
byudzhet-2023-kurs-dolara-v-rayoni-42-griven-a-inflyatsiya-mozhe-syagnuti-30

Бюджет-2023: курс долара в районі 42 гривень, а інфляція може сягнути 30%

 • 601154 переглядiв

КИЇВ. 13 вересня. УНН. У Державному бюджеті на 2023 рік закладена середня зарплата на рівні 18,5 тис. грн, інфляція може сягнути 30%, середньорічний курс долара буде коливатися в районі 42 гривень. Про це повідомив Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль під час засідання уряду, передає УНН.

Цитата

«Ситуація з бюджетом, макропрогнозом, відновленням економіки напряму залежить від ситуації на фронті. Ми рахували багато різних сценаріїв. Той проект бюджету, який ми подаємо до Верховної Ради — це консервативний середньо песимістичний розрахунок. Цього року ми живемо в ситуації, коли бюджет переглядається щомісяця залежно від першочергових потреб фінансування. Наступний рік, принаймні його початок, буде відбуватися за аналогічним сценарієм», - сказав Шмигаль.

Деталі

За його словами, разом із кожним проектом бюджету уряд також завжди ухвалює макроекономічний прогноз, на основі якого далі будується кошторис держави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет України на 2023 рік розроблено та підтримано урядом

«Цей прогноз включає розмір ВВП та інфляції, середню зарплату, курс долара та інше. Цього року такий прогноз є консенсусом між Урядом, Національним банком України та міжнародними фінансовими організаціями. Залежно від того, як буде змінюватися ситуація на фронті, економіка у 2023 році може як впасти на 0,4%, так і зрости на 10 та більше відсотків. Так само й з іншими показниками», - пояснив Шмигаль.

Він підкреслив, що нинішній макропрогноз — це доволі консервативний сценарій, адже Україна має бути готова до будь-яких варіантів розвитку подій.

«Отже, в рамках цього макропрогнозу економіка наступного року зросте на 4,6% у реальному вираженні та на 37% у номінальному. Середня зарплата орієнтовно складе 18,5 тисяч гривень, інфляція може сягнути 30%, середньорічний курс долара буде коливатися в районі 42 гривень», - повідомив Шмигаль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра очікують на реєстрацію проекту Бюджету-2023 у ВР

Він зазначив, що попри всі виклики та труднощі, українська економіка й фінансова система цьогоріч вистояли.
«Також у нас є повне розуміння, як ми завершимо рік з точки зору проведення всіх необхідних виплат», - сказав Шмигаль.
Прем‘єр-міністр зазначив, що проект бюджету, який сьогодні затвердили дає повне розуміння пріоритетів на наступний рік.
«Ми забезпечимо нашу армію, профінансуємо пенсії, зарплати медиків і вчителів, будемо підтримувати найбільш соціально вразливі категорії населення, продовжимо програми стимулювання економіки. Україна обов’язково переможе, і ми почнемо наймасштабнішу відбудову та трансформацію в Європі за останні 70 років», - розповів Прем‘єр-міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет-2023: названо пріоритети і основні цифри

Українські Національні Новини

Політика