ukenru
britanskiy-politik-putin-povoditsya-yak-veredliva-ditina-esminets-yshov-cherez-teritorialni-vodi-ukrayini

Британський політик: Путін поводиться як вередлива дитина. Есмінець йшов через територіальні води України

 • 37169 переглядiв

Вчора, Міноборони РФ заявив, що російський прикордонний сторожовий корабель відкрив попереджувальний вогонь в бік есмінця Великої Британії “Defender” в Чорному морі. А бомбардувальник Су-24М виконав “попереджувальне бомбометання” через нібито “порушення кордону РФ” поблизу окупованого Севастополя.

КИЇВ. 24 червня. УНН. Брукс Ньюмарк, член парламенту Великої Британії з 2005 по 2015 роки. Також він займав крісло міністра у справах громадянського суспільства, а зараз Ньюмарк запрошений науковий співробітник на факультеті політики і міжнародних відносин Оксфордського університету. УНН розпитав британського політика, яку реакцію викликав цей інцидент у Великій Британії, і як дві країни можуть протидіяти російським провокаціям.

Міністерство оборони Великої Британії заперечувало, що одне з його суден було обстріляно російськими військово-морськими силами недалеко від Криму. У заяві в середу Міноборони зазначено, що один з його кораблів "здійснював мирний прохід через українські територіальні води", і що стрілянина по ним не велася. Як ви бачите цю ситуацію?

Вчорашній інцидент стався біля мису Фіолент, району, який Велика Британія і НАТО не визнають територією Росії після незаконної анексії Криму Росією. HMS Defender просто виконував звичайний транзит між Україною та Грузією. Подорож в міжнародних водах завжди передбачала, що британський військовий корабель (і нідерландський фрегат HNLMS Evertsen) пройде повз Севастополя, штаб-квартири Чорноморського флоту Росії. Британія заздалегідь була добре обізнана про те, що Росія веде військові ігри в цьому районі, і будь-які бомби, які могли бути скинуті в ході цих російських навчань, які не перебували поруч з військово-морським кораблем Великої Британії. Два кораблі берегової охорони, якими управляє ФСБ Росії, стежили за британськими та нідерландськими військово-морськими суднами, створюючи серію безглуздих порожніх погроз, які були проігноровані військовими кораблями НАТО. Як сказало джерело в Міністерстві оборони Великої Британії, "ми перебували в українських водах, що нам дозволено і наш військово-морський есмінець йшов по найбільш прямому маршруту між Україною і Грузією".

Що британський уряд має намір робити зараз?

Велика Британія за підтримки НАТО зобов'язана підтримувати відкриті і безпечні морські шляхи в усьому світі, в тому числі в Чорному морі. Це правильно, що Захід, включаючи Велику Британію, готовий заявити про солідарність з Україною, а також підтримати міжнародне морське право.

У Росії вважають, що підписаний напередодні меморандум про морське співробітництво між Україною та Великою Британією має на меті "досадити Росії". Ви бачите загрози такої співпраці? Чи може Росія посилити агресію?

Росія бачить те, що хоче бачити. Російські протести з приводу "кричущого порушення міжнародних норм" є типовим прикладом російської агресії, прикритої фальшивою ображеною невинністю на додаток до фальшивих повідомлень про те, що британський корабель йшов прямим курсом на Севастополь, чого, звичайно ж, не було. Російська агресія проти України навряд чи може стати гірше, якщо не буде тотальної війни, коли російські маріонетки борються на сході України, а 100 000 російських військовослужбовців розміщені на східному кордоні України. Підтримка Великою Британією України і українського народу непохитна. Ми з НАТО, я впевнений, попередимо повномасштабне вторгнення в Україну, і Путін це знає. Так що, як і "Чарівник країни Оз" (твір драматурга Френка Баум - ред.), Путін може наробити багато шуму, але він знає, що пряме вторгнення в Україну було б занадто великим і помилковим кроком.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, коментуючи попереджувальний вогонь з боку РФ за курсом британського есмінця в Чорному морі, наголосив на необхідності якісно нового співробітництва між НАТО і Україною в Чорноморському регіоні. Яким може бути це нове співробітництво?

Велика Британія як і раніше прихильна захисту міжнародного права, в тому числі в Чорному морі. Велика Британія залишається рішучим союзником України і українського народу. У понеділок, на цьому тижні в Одесі на борту есмінця Великої Британії HMS Defender Міністр з питань оборонних закупівель Великої Британії Джеремі Квін і заступник міністра оборони України Олександр Миронюк підписали меморандум про проекти морського партнерства між Великою Британією і ВМС України, в рамках якого Велика Британія допоможе Україні в нарощуванні військово-морського флоту.

Як складалися відносини між Великою Британією і Росією за останній рік? Як покращилися/погіршилися політичні та економічні проблеми?

Відносини між Великою Британією і Росією знаходяться на дуже низькому рівні. Путін продовжує вести себе як вередлива дитина, шукає уваги, який хоче сісти за стіл з великими дядьками (G7). Але насправді його погану поведінку по відношенню до України, його триваючі кібератаки на наших друзів в Східній Європі і країнах Балтії та його регулярні вторгнення в повітряний простір Великої Британії на півночі моєї країни призведуть тільки до подальшої ізоляції Путіна і його клептократичною уряду, Великою Британією, ЄС і США.

Українські Національні Новини

Політика