ukenru
britaniya-mozhe-rozpochati-virobnitstvo-zbroyi-v-ukrayini-kiyiv-ta-london-vedut-peregovori-the-telegraph

Британія може розпочати виробництво зброї в Україні: Київ та Лондон ведуть переговори – The Telegraph

 • 769665 переглядiв

КИЇВ. 12 лютого. УНН. Велика Британія може розпочати виробництво зброї в Україні відповідно до планів, які означатимуть поглиблення зв'язків Києва з НАТО. Між країнами тривають переговори. Про це йдеться у матеріалі The Telegraph, передає УНН.

Деталі

Високопоставлені представники оборонної промисловості Великої Британії обговорюють плани зі своїми колегами, і будь-яка угода, ймовірно, розглядатиметься як значне зміцнення відносин Великої Британії з Україною, пише газета.

Зазначається, що інші європейські оборонні компанії також ведуть переговори з Україною, проте зараз “тривають перегони за те, щоб поставити Велику Британію на початок черги”, повідомив The Telegraph один із керівників оборонної промисловості країни.

Водночас будь-які спільні проекти Києва та Лондона, пов'язані з виробництвом зброї, вимагатимуть схвалення прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака, вважає газета.

Зокрема, росія неодноразово погрожувала Заходу заходами у відповідь за постачання зброї в Україну, і будь-яка підтримка виробництва, ймовірно, призведе до подальшого загострення напруженості.

На Даунінг-стріт та в Міноборони країни відмовилися від коментарів, заявивши, що це справа промисловості.

Проте, науковий співробітник аналітичного центру Королівського інституту об'єднаних озброєнь та колишній офіцер британської армії Ед Арнольд заявив, що галузеве співробітництво сприяє зближенню країн у міжнародних відносинах. Спочатку це може бути заявлено як комерційний проект, але для цього потрібно як мінімум “мовчазне політичне схвалення”.

Екс-офіцер додав, що угода з військової техніки “вкаже на майбутнє довгострокове співробітництво, поглиблення зв'язків між Великою Британією та Україною до того рівня, якого вони ще не досягли”. Крім того, домовленість такого роду наблизить Україну до НАТО та європейських безпекових структур.

Зазначається, що раніше Україна виробляла за ліцензією деяку кількість ізраїльської та американської стрілецької зброї, наприклад, гвинтівки, та адаптувала деякі зі своїх танків для встановлення ізраїльської електроніки.

Експерти вважають, що будь-які нові заводи стануть ключовими цілями для росії, а такі угоди будуть сприйняті москвою як “антагоністичні, але союзники по НАТО навряд чи будуть залякані цими погрозами після все більш ускладнених поставок зброї”.

Газета також згадує, що радник українського державного виробника озброєнь “Укроборонпром” Сергій Марковський минулого тижня публічно заявив, що хоче укласти угоди із західними компаніями щодо виробництва західної зброї стандарту НАТО всередині країни. За його словами, Київ прагне укласти угоди щодо підвищення рівня безпеки.

Цитата

“Окрім прямої участі у спільних підприємствах та форм співпраці з промисловістю НАТО, ми також можемо виступати як важливий інструмент для заміни російського та китайського впливу в країнах Близького Сходу, Азії та Африки”, — заявив він главам оборонних відомств США.

Також зазначається, що спільне виробництво зброї дасть покінчити із залежністю Києва від поставок Заходу. Попит України у військовій допомозі, що зберігається, призвів до побоювань, що Захід не зможе наростити виробництво достатньою мірою, щоб поповнити запаси власних арсеналів і продовжувати постачати Україну.

The Telegraph пише, що Україна є досвідченим виробником зброї. За радянських часів країна була центром високотехнологічного військового виробництва, а місто Дніпро було відоме як “Ракетне місто” через досягнення у космічній техніці та розробку міжконтинентальних балістичних ракет.

Доповнення

Президент Володимир Зеленський після візиту до Лондона заявив, що Україна домовилася з Великою Британією про постачання далекобійної зброї.

Основним мотивом візиту українського лідера до Лондона було прохання про постачання винищувачів Україні, про що Президент заявив у своєму виступі у Вестмінстері.

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак сказав, що обговорює подальшу підтримку України, яка потенційно може включати винищувачі, але першим кроком є навчання українських пілотів.

Українські Національні Новини

Політика