borotba-z-tinnyu-ekspert-rozpoviv-scho-vidbuvayetsya-na-rinku-pidaktsiznikh-tovariv

Боротьба з «тінню»: експерт розповів, що відбувається на ринку підакцизних товарів

 • 677155 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Обсяги тіньового ринку підакцизних товарів в Україні залишаються значними, однак, демонструють тенденцію до зниження, не в останню чергу завдакі діяльності відповідних правоохоронних органів. Про те, яка наразі ситуація на ринку «підакцизки» у коментарі УНН розповів координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетьман.

Цитата

«Ми що кварталу робимо оцінку підакцизних галузей. За підсумками 2022 року тінь була в межах 20% по тютюну й відповідні втрати бюджету – 19 млрд за рік, по пальному тінь знизилася за останні чотири роки і була за підсумками 2022 року в межах 11%, що відповідає втратам бюджету від 10 до 12 млрд грн і по алкоголю теж трохи знизилася, з 41 за три роки до 36%, що відповідає втратам бюджету 9-10 млрд грн. Що стосується першого і другого кварталу (2023 року – ред.), то ми бачимо тенденцію на зниження. Зростають акцизи «білі» щомісяця», - каже експерт.

Зокрема, щодо тютюну, то «тінь» зменшилася з 20 до 16% - відповідно зменшилися і втрати бюджету. Такі зрушення зумовлені, зокрема, роботою правоохоронців.

«Всі головні задачі покладені на них (правоохоронні органи – ред.). Це поліція, податкова та БЕБ. Якщо це ринок тютюну, то там є 5-6 напівлегальних «сірих» фабрик, якими має займатися БЕБ, а ще є близько 2 тис. «сірих» точок реалізації – вони майже без документів працюють, тому ними має займатися поліція, що вона зараз й робить. Якщо це пальне, то це 400 «сірих» АЗС, що менше 10% від загального обсягу АЗС, але все одно це 400 АЗС, які продають з порушенням законодавства й ними мають займатися БЕБ та поліція. А також є у нас від 18 до 20 «сірих» міні-НПЗ, які роблять це пальне теж з порушенням законодавства без сплати податків, ними теж має займатися БЕБ та податкова», - окреслив експерт сферу відповідальності різних органів.

Додамо

Бюро економічної безпеки днями оприлюднило звіт з підсумками протидії незаконному обігу тютюнових виробів за останні півроку. За перше півріччя 2023 року значно зросли показники роботи БЕБ щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів – розпочато 76 кримінальних проваджень, 42 особам повідомлено про підозру, 26 справ вже скеровано до суду. Винесено 15 вироків, решта проваджень активно розслідується.

Детективами БЕБ вилучено 6 промислових виробничих ліній – в Одеській, Львівський, Миколаївській, Закарпатський, Київський, Полтавський, областях. В останній знайдено також цех з виготовлення кустарного обладнання для міні-виробництв.

У Київській області вилучено велику партію електронних цигарок та тютюнових сумішей на майже 100 млн грн. У Львівський області БЕБ зупинило діяльність нелегального каналу постачання електронних сигарет з далекого Сходу та їх незаконне переміщення на території України. У результаті проведення 15 обшуків вилучено продукції на 96 млн грн.

БЕБ зверненням до Держспецзв'язку ініціювало блокування 38 сайтів, через які збували нелегальні тютюнові вироби.
Загалом за шість місяців 2023 року вилучено 1,7 млн пачок цигарок та 321 тис. електронних сигарет. Крім того, вилучалися суміші для кальяну, марки акцизного податку з ознакам підробки, рідини для наповнення електронних тютюнових пристроїв, сировина тощо.

Загальна орієнтовна вартість вилучених за півроку товарів та обладнання більше 750 млн грн. Разом з результатами 2022 року вона вже сягає 1,4 млрд грн, а кількість вилучених цигарок - 6,1 млн пачок.

Українські Національні Новини

Економіка

    Популярні

    Новини по темі