ukenru
blinken-pid-chas-vizitu-do-nigeru-zayaviv-scho-zakhid-mozhe-zaproponuvati-sakhelyu-bilshe-nizh-rosiya

Блінкен під час візиту до Нігеру заявив, що Захід може запропонувати Сахелю більше, ніж росія

 • 661001 переглядiв

КИЇВ. 17 березня. УНН. Держсекретар США Ентоні Блінкен пообіцяв розширити підтримку охопленого насильством Сахеля, представивши Сполучені Штати як кращого партнера, ніж росія, яка розширює свою присутність у регіоні. Про це пише AFP, передає УНН.

Деталі

Блінкен оголосив про нову гуманітарну допомогу Нігеру на суму 150 мільйонів доларів і підкреслив підтримку США програми реабілітації колишніх екстремістів, а також великої ініціативи США щодо покращення зрошення сільського господарства в країні, що бореться з опустелюванням.

Блінкен визнав прагнення до зв'язків у сфері безпеки з Нігером, де Сполучені Штати розмістили війська та побудували авіабазу у пустелі для запуску дронів углиб Сахеля.

Франція також розмістить понад 1000 військовослужбовців у рамках тривалої антиджихадистської місії, яка переформується після її виведення із сусіднього Малі.

Африканський союз висловив занепокоєння щодо посилення іноземної військової присутності на континенті, де Китай також створив свою першу зарубіжну базу в Джибуті.

Візит Блінкена стався в той момент, коли сусідня Малі різко перейшла на сторону росії після закінчення французької операції «Бархан», яку було розпочато у 2014 році, щоб не дати джихадистам пограбувати столицю Бамако.

Малі керується військовими путчистами, які засудили Францію та звернулися за допомогою до російських оперативників — найманців Вагнера. Минулого місяця Малі була однією із шести країн, які приєдналися до росії на Генеральній Асамблеї ООН, проголосувавши проти заклику Москви піти з України.

«Куди б не пішов Вагнер, за ним зазвичай йдуть погані речі», — сказав Блінкен.

«Там, де ми бачили, як це діє, це не покращило безпеку. Навпаки, ми фактично бачили, що справи погіршилися, і експлуатація ресурсів, корупція, насильство, які це дає, є чумою для людей у країнах, які вирішили працювати з ними».

Українські Національні Новини

Новини Світу