ukenru
blinken-obgovoriv-z-borrelem-naroschuvannya-sil-rf-bilya-ukrayini-obitsyaye-rosiyu-visoku-tsinu-yakscho-vona-obere-viyskovu-eskalatsiyu

Блінкен обговорив з Боррелем нарощування сил РФ біля України: обіцяє Росії високу ціну, якщо вона обере військову ескалацію

 • 15614 переглядiв

КИЇВ. 12 грудня. УНН. США та Євросоюз єдині в підтримці України і змусять Росію заплатити високу ціну, якщо вона обере військову ескалацію. Про таке заявив Державний секретар США Ентоні Блінкен у неділю за підсумками переговорів з Високим представником ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем, пише УНН.

Цитата:

"Я провів зустріч з Високим представником ЄС Жозепом Борреллем, щоб обговорити нашу чудову співпрацю та небезпечне нарощування військової міці Росії. США та ЄС єдині в підтримці України і змусять Росію заплатити високу ціну, якщо вона обере військову ескалацію", - написав Блінкен у Twitter.

Доповнення

Нарощування російської військової міці біля кордону з Україною було головною темою переговорів між міністрами закордонних справ країн "Групи семи" в англійському місті Ліверпуль 11-12 грудня.

G7 за підсумками зустрічі випустили заяву: пообіцяли РФ "величезні наслідки" за подальшу агресію проти України і підтримали "нормандський формат".

"На зустрічі міністрів закордонних справ "Групи семи" у Ліверпулі G7 підтвердила свою непохитну відданість суверенітету та територіальній цілісності України. Ми єдині перед нарощуванням російської військової міці та агресивною риторикою щодо України", - додав з цього приводу сам Блінкен.

У G7 входять Велика Британія, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Канада і США, а також представник Європейського Союзу.

Контекст

Українська влада і західні партнери останнім часом звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною, небезпеку нового російського вторгнення і посилення російської дезінформації.

Головна вимога Путіна полягає в гарантіях від США і їх союзників, що НАТО не буде розширюватися далі на схід і не розгорне там системи озброєння, які Росія вважає загрозою.

На тлі цього президенти Росії та США Володимир Путін та Джо Байден 7 грудня провели двосторонні переговори через відеозв'язок, які тривали дві години.

Як заявив радник США з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу за підсумками переговорів Путіна і Байдена, Джо Байден не пішов на поступки Володимиру Путіну щодо гарантій не дозволити Україні вступити в НАТО.

Українські Національні Новини

Політика