ukenru
biznes-dav-prognoz-kursu-grivni-do-kintsya-roku

Бізнес погіршив прогноз щодо курсу гривні

 • 21058 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. Український бізнес очікує через рік середній обмінний курс гривні до долара США на рівні 29,68 грн/дол., прогнозуючи таким чином більше падіння нацвалюти, ніж кварталом раніше. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України у IV кварталі 2020 року.

Девальваційні очікування бізнесу за квартал посилилися.

"Середнє значення обмінного курсу, яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 29,68 грн/дол. США. 44,5% підприємств вважає, що обмінний курс коливатиметься в межах від 29,01 грн/дол. США до 30,00 грн/дол. США", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, у попередньому кварталі бізнес очікував курс гривні за рік на рівні 28,99 грн/дол. США.

Додамо, Бюджетом-2021 передбачено середній обмінний курс на рівні 29,1 гривень до долара США; 28,8 [±1] гривень до долара США - на кінець року.

Зауважимо, у цьому ж опитуванні бізнес заявив про посилення впливу послаблення гривні на інфляцію. На це вказують і в експертних колах. До прикладу, економічний експерт Олексій Дорошенко зазначав, що інфляція, яка буде спостерігатись 2021 року, буде передусім викликана девальвацією національної валюти. При цьому він спрогнозував, що "все буде якраз йти за середнім курсом, закладеним в бюджет".

Як повідомляв УНН, гривня за рік знецінилася на майже 20%.

Довідка. Квартальне опитування проводилося з 5 листопада 2020 року до 3 грудня 2020 року. В опитуванні взяли участь 693 підприємства із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей). Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки НБУ.

Українські Національні Новини

Економіка