ukenru
bilorus-zayavila-scho-gotova-rozmistiti-u-sebe-yadernu-zbroyu-v-razi-zagrozi-z-boku-nato

Білорусь заявила, що готова розмістити у себе ядерну зброю в разі загрози з боку НАТО

 • 22535 переглядiв

КИЇВ. 18 грудня. УНН. Білорусь готова розмістити у себе ядерну зброю при загрозі з боку НАТО. Про це заявив міністр закордонних справ країни Володимир Макей, повідомляє БЕЛТА, передає УНН.

Деталі

На думку Макея, НАТО впритул наблизилося до білоруських кордонів, при цьому військова активність Альянсу і кількість військових навчань значно збільшилися.

"Те, про що заявив Президент Олександр Лукашенко, що ми розглядаємо можливість розміщення на території Білорусі ядерного озброєння, - це одна з можливих відповідей на майбутні можливі дії з боку Північноатлантичного альянсу на території Польщі", - заявив міністр.

Глава МЗС також вважає, що певний плацдарм проти Росії НАТО зараз створює і в Україні.

"Ми бачимо, що чисельність військовослужбовців США і НАТО, які перебувають на території України, зростає", - сказав він.

Міністр додав, що те, що відбувається в Україні, використовується керівництвом Північноатлантичного альянсу для нарощування можливостей у регіоні.

Що було раніше

19 листопада генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що розміщена в Європі американська ядерна зброя може опинитися в східноєвропейських країнах, якщо Німеччина відмовиться від її розміщення. Генсек підкреслив, що розраховує на продовження партнерства з Німеччиною в рамках Угоди про спільне використання ядерних озброєнь. Згідно з даним документом, підписаним в 1991 році, Німеччина відмовляється від виробництва і використання ядерних, біологічних і хімічних озброєнь в обмін на розміщення на заході країни ядерного арсеналу країн НАТО.

У відповідь Лукашенко заявив, що може попросити Путіна розмістити на білоруській території ядерну зброю, якщо США розмістять її в Східній Європі.

Лукашенко припустив, що в разі відмови Німеччини від розміщення американських ядерних озброєнь зброю буде перевезено до Польщі.

"Вони перевезуть до Польщі. Так. Тоді я запропоную Путіну повернути ядерну зброю в Білорусь. Ми домовимося яку. Та ядерна зброя, яка буде найбільш ефективна при такому зіткненні", — сказав Лукашенко.

Він додав, що на території його країни є можливості для розміщення російської ядерної зброї.

"Ми на території Білорусі до цього готові. Я, як дбайливий господар, нічого не зруйнував. Всі сараї стоять на місці", - додав він.

Довідка

Білорусь відмовилася від розміщення ядерної зброї після розпаду СРСР і приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї в 1993 році в якості неядерної держави. Повністю ядерну зброю з території Білорусії було виведено до листопада 1996 року, всього з країни вивезли і знищили на полігонах в державах колишнього СРСР 584 ракети середньої і меншої дальності.

Українські Національні Новини

Новини Світу