bez-spilnoyi-zayavi-golovi-mzs-g20-ne-zmogli-domovitisya-pro-formulyuvannya-opisu-viyni-rf-proti-ukrayini

Без спільної заяви: голови МЗС G20 не змогли домовитися про формулювання опису війни рф проти України

 • 1069879 переглядiв

КИЇВ. 2 березня. УНН. Міністр закордонних справ Індії Субрахманьям Джайшанкар заявив, що група з 20 міністрів закордонних справ - країн G20 - не змогла домовитися про формулювання опису війни росії в Україні під час дводенної зустрічі в Нью-Делі, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Деталі

Джайшанкар додав у четвер, що дипломати випустять підсумковий документ, а не офіційну спільну заяву. 

Більшість держав знову рішуче засудили російську агресивну війну і вимагали беззастережного виходу з території України. Міністри закордонних справ росії та Китаю сергій лавров та Цінь Ган не погодилися з відповідними двома пунктами", - пише tagesschau.

Міністр закордонних справ Індії Джайшанкар заявив журналістам наприкінці зустрічі, що спільної підсумкової декларації досягнуто не було, зважаючи на "дуже поляризовані погляди деяких країн". Він підкреслив, що Індія доклала великих зусиль для пошуку компромісу. Тож, Індія, країна-голова, опублікувала власні підсумки обговорень. Джайшанкар сказав, що міністри досягли згоди щодо багатьох питанням, включаючи необхідність реформ, мультилатералізм, продовольчу безпеку, глобальну охорону здоров'я та зміну клімату.

Водночас Китай під час зустрічі G20 раніше наголошував на необхідності того, щоб дипломати G20 спиралися на консенсус, досягнутий на Балі. "Ми повинні спиратися на нашу гарну роботу на Балі і прагнути ще більшого прогресу", - сказав міністр закордонних справ Китаю Цінь Ган.

У Держсекретаря США Ентоні Блінкена була коротка зустріч з головою російського мзс сергієм лавровим у кулуарах зустрічі, їх першої особистої зустрічі після вторгнення рф в Україну рік тому. За словами представника адміністрації Байдена, високопоставлений американський дипломат тиснув на лаврова, щоб рухатися до мирної угоди з Україною.

Доповнення

На аналогічній зустрічі міністрів фінансів і голів центральних банків G20 минулими вихідними не вдалося досягти консенсусу щодо формулювань для опису російської агресії в Україні, що змусило головуючу у групі Індію опублікувати підсумковий документ замість традиційного спільного комюніке.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    У Києві відкрили перший в Україні банк зберігання крові

     • 1430391 переглядiв