ukenru
bayden-zustrinetsya-u-vashingtoni-z-prezidentom-afganistanu

Байден зустрінеться у Вашингтоні з президентом Афганістану

 • 14579 переглядiв

КИЇВ. 20 червня. УНН. Президент США Джо Байден 25 червня зустрінеться у Вашингтоні з президентом Афганістану Ашрафом Гані і главою Вищої ради з національного примирення Абдуллою Абдуллою. Про це йдеться у заяві Білого дому, передає УНН.

Цитата

"Президент Байден з нетерпінням чекає можливості прийняти президента Афганістану Ашрафа Гані, главу Вищої ради з національного примирення Абдуллу Абдуллу в Білому будинку 25 червня 2021 року", - говориться в письмовій заяві речниці глави вашингтонської адміністрації Джен Дженніфер Псакі.

На її думку, майбутній візит "підкреслить міцне партнерство між США та Афганістаном на тлі триваючого скорочення (американської) військової присутності" в Афганістані. "США підтримують афганський народ шляхом надання дипломатичної, економічної і гуманітарної допомоги <...> США продовжать активно взаємодіяти з урядом Афганістану, щоб ця країна ніколи більше не стала притулком для терористичних груп <...> США як і раніше в повній мірі підтримують триваючий мирний процес і закликають всі сторони в Афганістані конструктивно брати участь в переговорах, щоб покласти край конфлікту", - підкреслила Псакі.

Нагадаємо

Байден 14 квітня оголосив про плани почати виведення американських військовослужбовців з Афганістану в травні і завершити його до 11 вересня. Це рішення відрізняється від зобов'язань Вашингтона повернути свої війська додому станом на 1 травня 2021 року, які були закріплені в угоді, досягнутій в лютому минулого року в Досі попередньою адміністрацією США і рухом "Талібан".

Контекст

Операція в Афганістані почалася в жовтні 2001 року і стала найтривалішою в американській історії. У 2010-2013 роках чисельність військ США та їхніх союзників перевищувала там 150 тис. Чоловік. Основні бойові частини були виведені в 2014 році. На кінець квітня в Афганістані, за даними Пентагону, знаходилися 2,5 тис. Американських солдатів і офіцерів.

Українські Національні Новини

Новини Світу