bayden-vpershe-prokomentuvav-skhvalennya-turechchinoyu-vstupu-shvetsiyi-do-nato

Байден вперше прокоментував схвалення Туреччиною вступу Швеції до НАТО

 • 474651 переглядiв

КИЇВ. 11 липня. УНН. Президент США Джо Байден очікує на вступ Швеції до НАТО, сказав він, розпочинаючи свої зустрічі у Вільнюсі у вівторок на полях саміту НАТО, пише УНН з посиланням на CNN.

Цитата

"Дякую, пане президенте, за те, що ви приймаєте цей історичний саміт у важливий час. Перший раз, коли лідери НАТО зустрінуться, 31, разом, і ми сподіваємося на зустріч дуже скоро з 32 членами, додавши Швецію", - сказав Байден, починаючи двосторонню зустріч з президентом Литви Гітанасом Науседою, який приймає саміт, що є його першим коментарем на камеру після новин про те, що Туреччина відмовилася від своїх заперечень проти заявки Швеції приєднатися до альянсу.

"Я впевнений, що ми це зробимо", - сказав він щодо членства Швеції, для формального схвалення якого, як і раніше, потрібна парламентська процедура в Туреччині.

Деталі

На запитання репортера, чи він здивований тим, що Туреччина погодилася на вступ Швеції, Байден відповів: "Зовсім ні".

Як повідомляє журналіст Алекс Ворд у Twitter, на запитання репортера, "що змусило Туреччину погодитися на угоду", Байден, посміхаючись: "А як ви думаєте?". Він не став уточнювати. 

При цьому Bloomberg повідомляє, що президент США Джо Байден зустрінеться з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом пізніше у вівторок, коли вони, ймовірно, обговорять запит Туреччини на придбання F-16.

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати просуватимуться вперед з запитом Туреччини на закупівлю F-16. "Байден був чітким і недвозначним - протягом кількох місяців він підтримував передачу F-16, - сказав Салліван журналістам у вівторок. - Він не висував жодних застережень чи умов щодо цього, і він має намір рухатися вперед".

Напередодні початку саміту у вівторок Байден заявив, що США присутні на ньому, "щоб підтвердити нашу відданість НАТО". "Ми віддані Литві, Балтії та НАТО, - сказав він. - Наша клятва бути з вами непохитна".

"Найближчими днями ми також збираємося обговорити низку питань: як зміцнити східний фланг НАТО та модернізувати можливості НАТО щодо оборони та стримування, і ми збираємося зробити це в місці, де ці зусилля справді мають значення у кожен окремий день", - зазначив Байден, додавши, що також планується обговорити "нашу підтримку України".

І Байден підтвердив прихильність НАТО статті 5, принципу, що напад на одного члена НАТО є нападом на всіх членів.

"Ми сприймаємо – НАТО сприймає – усі ми сприймаємо статтю 5 буквально. Один дюйм території НАТО означає, що ми всі – усі разом боремося проти того, хто порушує цей простір. Ми будемо захищати кожен його дюйм", – сказав він.

Нагадаємо

Байден також планує зустрітися у Вільнюсі з Президентом України Володимиром Зеленським.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі