amd-uslid-za-nvidia-staie-kompaniieiu-shi-chipiv-zmi

AMD услід за Nvidia стає компанією ШІ-чіпів - ЗМІ

 • 13130 переглядiв

AMD повідомила про подвоєння доходів від продажу чіпів для центрів обробки даних. Прискорювач AMD Instinct MI300 перевищив 1 млрд доларів продажів за квартал, конкуруючи з ШІ-чіпом Nvidia H100.

AMD оголосила про доходи за другий квартал 2024 року, і найяскравішим моментом стало таке: майже половина продажів компанії тепер припадає на продукцію для центрів обробки даних - не чіпи для персональних комп'ютерів, не ігрові консолі, не вбудовані чіпи для промисловості чи транспортних засобів, повідомляє The Verge, пише УНН.

Деталі

"Бізнес компанії щодо центрів обробки даних показав подвоєння у результатах за один рік, і зростання цього кварталу було в основному зумовлене одним чіпом: прискорювачем AMD Instinct MI300, який конкурує з сумно відомим ШІ-чіпом H100 від Nvidia", - пише видання.

За словами генерального директора Лізи Су, продажі чіпа AMD щойно перевищили 1 мільярд доларів за один квартал, що вище попереднього рубежу в 1 мільярд доларів з моменту його дебюту в грудні 2023 року. AMD заявляє, що її серверні процесори Epyc також зробили свій внесок.

"Схоже, AMD слідує тим же шляхом, що і сама Nvidia, яка так феноменально нажилася на Nvidia H100, що тепер буде випускати нові чіпи ШІ щороку, прискорюючи всі свої дослідження та розробки, щоб залишатися попереду, зосередивши свій бізнес на продукті, який настільки популярний, що не затримується на полицях", - пише видання.

AMD, як вказано, також планує випускати нові ШІ-чіпи щороку: MI325X вийде у четвертому кварталі цього року, MI350 – у 2025 році, а MI400 – у 2026 році, – повторила компанія у своєму звіті про доходи. Ліза Су сказала, що MI350 повинен бути "дуже конкурентоспроможним" з Blackwell від Nvidia, який вона представила в березні як "найпотужніший чіп у світі" для ШІ і нещодавно почала надавати зразки покупцям.

Щодо MI300, Ліза Су вказала, що все ще продається стільки, скільки AMD може зробити. Попри покращення у ланцюжку постачання, "постачання залишаться обмеженими до 2025 року".

Nvidia має величезну перевагу перед AMD, і, попри подвоєння цього року, бізнес AMD у сфері центрів обробки даних, як вказано, становить лише малу частину від розміру Nvidia - 2,8 млрд доларів за квартал проти 22,6 млрд доларів за квартал у Nvidia, яка також щойно досягла рекордних результатів у сфері центрів обробки даних.

"Що все це означає для геймерів на ПК та інших, хто шукає нові чіпи? Цілком можливо, що наростаюча хвиля піднімає всі човни - кожна нова архітектура графічного процесора, яка фінансується за рахунок виручених на ШІ доларів, може бути передана для інших завдань, забезпечуючи швидші покращення, ніж раніше. Але, принаймні, 2024 року ентузіазм щодо ШІ, схоже, означає відсутність нових графічних процесорів для геймерів", - ідеться у публікації.

Тим не менш, як повідомляється, у минулому кварталі виробництво центральних і графічних процесорів персональних комп’ютерів AMD підвищилося, а не знизилося. Процесори Ryzen показали зростання на 49% у річному обчисленні і трохи зросли в квартальному обчисленні, і хоча продаж PlayStation і Xbox знизився на 59%, AMD заявила, що її графічні процесори Radeon 6000 насправді збільшили продажі в річному обчисленні.

При цьому, як вказано, AMD зазначає, що існує понад 100 різних "платформ", які готові постачати з чіпами Ryzen AI 300 Strix Point.

NVIDIA анонсує серію оновлень, зокрема генеративні моделі ШІ30.07.24, 11:12

Юлія Шрамко

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    AMD услід за Nvidia стає компанією ШІ-чіпів - ЗМІ

     • 13130 переглядiв