ukenru
aliyev-pidtverdiv-scho-v-azerbaydzhani-znakhodyatsya-turetski-vinischuvachi-f-16

Алієв підтвердив, що в Азербайджані знаходяться турецькі винищувачі F-16

 • 12744 переглядiв

КИЇВ. 10 жовтня. УНН. Президент Азербайджану Ільхам Алієв підтвердив, що в Азербайджані є турецькі винищувачі F-16, але вони знаходяться на землі і не беруть участь у боях. Про це він сказав в інтерв’ю CNN, передає УНН.

"Винищувачі F-16 знаходяться на землі, вони не здійснюють польоти й ні в якому вигляді не беруть участь у боях… Туреччина — наш союзник, і проведення тут військових навчань, в тому числі й за участю Військово-Повітряних сил - звичайне явище", — сказав Алієв.

Також він додав, що винищувачі F-16 прибули до Азербайджану для участі у військових навчаннях. Через пандемію COVID-19 їх планують провести у 2020 році тільки два.

"Я кажу про це з упевненістю і хочу розповісти вам про одну вірменську фейкову новину. У перші дні протистояння вони сказали, що турецький винищувач F-16 збив вірменський літак Су-25. Це фейкова новина, ті, хто звинувачував нас у цьому, повинні вибачитися, тому що всі знають, що ця новина неправдива. Винищувачі F-16 знаходяться тут, але, як ви правильно помітили - стоять на землі" - зазначив президент Азербайджану.

Нагадаємо, 5 жовтня прем'єр-міністр Вірменії заявив, що чекає пояснень від США, чому Туреччина використовувала літаки F-16 у регіоні.

Також нагадаємо, ситуація у Нагірному Карабасі різко загострилася 27 вересня після того, як Азербайджан почав масштабну військову операцію з метою повернути під свій контроль цей регіон, населений переважно етнічними вірменами. Обидві сторони звинувачують одна одну в цілеспрямованому обстрілі цивільних об’єктів.

Нагірний Карабах, а також сім прилеглих районів Азербайджану до відновлення 27 вересня масштабних бойових дій контролювалися етнічними вірменами, які проголосили на території колишньої Нагірно-Карабаської автономної області "Республіку Арцах", яку не визнала жодна країна світу. Азербайджан не має влади приблизно над 20% своєї міжнародно визнаної території.

Конфлікт розпочався ще в останні роки існування Радянського Союзу, коли в населеному переважно етнічними вірменами Нагірному Карабасі відбулися масові мітинги з вимогою передати автономну область зі складу Азербайджанської РСР до складу Вірменської РСР. Баку не погодився на це. Після війни 1992­—1994 років на території Нагірного Карабаху не залишилося азербайджанців.

Як повідомляв УНН раніше, Вірменія і Азербайджан домовилися про режим припинення вогню, який мав розпочатися сьогодні о 12:00. Однак вже сьогодні Азербайджан та Вірменія звинуватили один одного у зриві перемир’я.

Українські Національні Новини

Новини Світу