ukenru
aktsioneri-motor-sich-prosyat-sud-dopomogti-zminiti-nelegitimnu-naglyadovu-radu-dokument

Акціонери "Мотор Січ" просять суд допомогти змінити нелегітимну наглядову раду - документ

 • 23696 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. Оскільки через арешти акцій ПАТ “Мотор Січ” його акціонери не можуть провести збори і змінити керівні органи товариства, що втратили легітимність, повноваження наглядової ради компанії будуть припинені в судовому порядку. Господарський суд Запорізької області розгляне відповідний позов по суті 25 січня 2021 року згідно з інформацією в Єдиному державному реєстрі судових рішень, передає УНН.

Раніше Печерський райсуд м. Києва визнав китайських інвесторів ПАТ "Мотор Січ" потерпілою стороною від протиправних дій СБУ, з ініціативи якої було накладено арешти на акції підприємства. Судовий вердикт був винесений в рамках кримінального провадження, ініційованого Державним бюро розслідувань.

Чинна наглядова рада ПАТ "Мотор Січ" в нинішньому складі була обрана 30 березня 2017 року і складається з топ-менеджерів, підконтрольних ексвласнику компанії В'ячеславу Богуслаєву. Який, в свою чергу, близько п'яти років тому продав належний йому пакет акцій "Мотор Січі" китайським інвесторам і тепер не має законних повноважень керувати підприємством, хоча зберігає над ним фактичний контроль завдяки накладеним на акції арештам. Згідно ст. 53 Закону України "Про акціонерні товариства", термін повноважень наглядових рад АТ не може перевищувати 3-х років, і цей термін в разі ПАТ "Мотор Січ" закінчився 30 березня 2020 року. Відповідно, наглядова рада ПАТ "Мотор Січ" не є легітимною і єдине, що в її компетенції зараз, - скликати загальні збори акціонерів.

"До Господарського суду Запорізької області звернулася компанія Granum Corporation з позовом до ПАТ "Мотор Січ", в якому просить зобов'язати ПАТ "Мотор Січ" вчинити дії щодо підготовки, скликання і проведення річних зборів про повне припинення повноважень наглядової ради в складі, визначеному протоколом загальних зборів ПАТ "Мотор Січ" № 24 від 30.03.2017, обрання нового складу Наглядової ради", - сказано в ухвалі суду за матеріалами позовної заяви акціонера компанії.

Проведення зборів акціонерів необхідно для приведення діяльності ПАТ "Мотор Січ" у відповідність до чинного законодавства, а також новим стандартам корпоративного управління для публічних акціонерних товариств. Зокрема, в позовній заяві наголошується, що ПАТ "Мотор Січ" не привело структуру свого корпоративного управління і Статут у відповідність з новим Законом. А саме: наглядова рада не доукомплектована незалежними директорами - обрані лише 2 з необхідних 3-х; положення Статуту компанії (в т. ч. щодо повноважень загальних зборів акціонерів і наглядової ради, терміну повноважень членів наглядової ради і т. д.) не відповідають вимогам українського законодавства.

Як відомо, на 31 січня поточного року заплановано позачергові загальні збори акціонерів ПАТ "Мотор Січ" - про це в системі розкриття інформації на Шанхайській фондовій біржі повідомила її акціонер Skyrizon, дочірня компанія Beijing Xinwei Technology Group. На порядку денному майбутнього зборів, у тому числі, затвердження нового статуту ПАТ "Мотор Січ", прийняття рішення про припинення повноважень всього складу Наглядової Ради товариства в складі дев'яти осіб і обрання нового. Акціонери ПАТ "Мотор Січ" були повідомлені про підготовку позачергових загальних зборів акціонерів, а документи і питання порядку денного доступні на спеціально створеному сайті.

У грудні 2020 року китайська інвестори ПАТ "Мотор Січ" направили українському уряду повідомлення про звернення до міжнародного арбітражу проти держави Україна. Китайські акціонери ПАТ "Мотор Січ", які сумарно контролюють понад 80% акцій компанії, мають намір стягнути компенсацію збитку в розмірі 3,5 млрд дол., яка була заподіяна арештами акцій і блокуванням доступу до управління компанією.

Українські Національні Новини

Економіка