ukenru
800-000-osib-vzyali-uchast-u-mitingu-v-parizhi-v-bagatokh-mistakh-spalakhnulo-nasilstvo

800 000 осіб взяли участь у мітингу в Парижі. В багатьох містах спалахнуло насильство

 • 608935 переглядiв

КИЇВ. 23 березня. УНН. У четвер у Франції розпочався новий день загальнонаціональних протестів після того, як президент Еммануель Макрон пообіцяв здійснити свою спірну реформу пенсій до кінця року, передає УНН посилаючись на AFP.

Деталі

Дані профспілок та влади показують, що явка на демонстрації проти пенсійної реформи у четвер була однією з найвищих від початку страйків у січні.

Влада Руана заявила, що до маршів приєдналися 14 800 протестувальників - рекорд з початку року - порівняно з 23 000, за даними профспілки CGT.

Участь також різко зросла в Ліоні (де взяли участь 22 000-55 000 осіб), Бресті (20 000-40 000 осіб) та Монпельє (18 000-40 000 осіб), хоча цифри не досягли того ж максимуму, що й у попередні дні страйку, 31 січня та 7 березня.

Профспілка CGT заявила, що 800 000 людей приєдналися до демонстрацій у Парижі. Це найвищий показник відвідуваності, заявлений профспілками від початку протестів у січні. За даними профспілки, попередній рекорд присутності у столиці 7 березня становив 700 тисяч демонстрантів.

Насильство спалахнуло на початку демонстрації протесту у Парижі, де кілька сотень протестувальників, одягнених у чорне, розбили вікна та вуличні меблі, повідомляє AFP.

Жорстокі протестуючі пошкодили міні-маркети та ресторан швидкого харчування, кидаючи бруківку. Протестувальники також кидали каміння та пляшки в поліцію і підпалювали сміттєві баки.

Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманін заявив, що напади та збитки, завдані протестувальниками в Лор'яні, де було підпалено урядову будівлю, «неприйнятні» та «не можуть залишитися безкарними».

A #Lorient , le commissariat est en train de brûler.#ReformeDesRetraites pic.twitter.com/N82gtUzE0H

— Sophie PAITIER (@SPaitier) March 23, 2023

Зіткнення між демонстрантами та силами правопорядку спалахнули також у Нанті, Ренні та Лор'яні.

У Нанті демонстранти увійшли до адміністративного суду, обшукавши приймальню та розбивши вікна та двері.

У Лор'яні протести ознаменувалися безпрецедентними заворушеннями, міська поліція та правоохоронці переслідували демонстрантів. Протестувальники розбили вікна будівлі місцевого уряду, використовуючи снаряди, і запалили багаття біля воріт, перш ніж поліція втрутилася, щоб розігнати натовп.

За словами журналіста AFP, у Ренні влада застосувала сльозогінний газ у відповідь на постріли зі снарядів і підпали сміттєвих баків, перетворивши марш протесту на густу хмару їдкого диму.

Les voies de la Gare de Lyon bloquées par des centaines de manifestants pic.twitter.com/lIEyOPQCWH

— Ian Brossat (@IanBrossat) March 23, 2023

Українські Національні Новини

Новини Світу