ukenru
5-lipnya-den-zvilnennya-kramatorska-vid-prorosiyskikh-teroristiv

5 липня: День звільнення Краматорська від проросійських терористів

 • 75284 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Сьогодні, 5 липня, День бікіні. В Україні відзначають День звільнення міста Краматорська від проросійських терористів. Про це пише УНН.

 

Свята

5 липня 2014 року бойовики сепаратистського угрупування ДНР разом з російськими терористами були витіснені з Краматорська силами українських військових, і над містом піднято прапор України.

На початку травня в. о. голови Адміністрації Президента України Сергій Пашинський оголосив, що АТО на території Краматорська вийшла у фінальну стадію. Але активні бої тривали ще близько місяця. 5 липня, у результаті поразки в Слов'янську, сили ДНР покинули Краматорськ, після чого його зайняли українські війська.

5 липня 2014 року о 13:00 бійцями-розвідниками 2-го батальйону Нацгвардії над міськрадою Слов'янська встановлено український прапор. Того ж дня передові сили Нацгвардії увійшли й до Краматорська. Першими йшли розвідники та сапери, за ними — інші військові підрозділи.

Уперше урочисто відзначено на державному рівні у 2016 році (друга річниця).

5 липня – День народження бікіні. В цей день в 1946 році під час показу мод у Парижі манекенниця Мішлен Бернардіні вийшла на подіум, прикрита двома вузькими смужками тканини. Автор фасону купальника - модельєр Луї Реар. Костюм охрестили «бікіні» – за ім'ям атолу, над яким чотирма днями раніше США провели випробування атомної бомби. 

Релігійне свято

5 липня в православній церкві шанується пам'ять священномученика Євсевія. 

Люди вірили, що Євсєєв день – найкращий час для чищення колодязів. За народними спостереженнями, якщо помити криницю в цей день, то питна вода буде не тільки чистою, але знайде цілющі властивості.

Іменини відзначають власники таких імен: Кароліна, Філомена, Антон, Василь, Геннадій, Зіна, Галактіон, Уляна.

Українські Національні Новини

УНН Lite