ukenru
30-bereznia-hodyna-zemli-den-olivtsia

30 березня: Година Землі, День олівця

 • 28802 переглядiв

В останню суботу березня 190 країн світу беруть участь у Годині Землі, вимикаючи світло на одну годину для популяризації енергоефективності та розумного споживання ресурсів - найбільшому екологічному русі у світі.

Сьогодні, усі небайдужі захисники екології нашої планети можуть долучитися Години Землі, пише УНН.

Година Землі проходить щороку в останню суботу березня. Увечері всі небайдужі вимикають світло на одну годину, але насправді подія виходить далеко за межі цього символічного дійства.

Наразі в Годині Землі щорічно беруть участь 190 країн, і ця акція стала наймасовішим екологічним рухом в світі. Щороку все більше людей та підприємств приєднуються до заходу, символічно віддаючи свій голос за підвищення енергоефективності та розумне споживання ресурсів.

Також сьогодні можна відзначити День олівця . Подія встановлена честь того, що саме 29 березня 1858 року Хаймен Ліпман отримав патент на олівець із гумкою.

Прототипи сучасних олівців з ‘явилися ХVІ столітті у Великій Британії, коли у цій країні у промислових масштабах почали видобувати графіт.

Згодом графітові палички для стійкості обмотували мотузкою або овечою шкурою. Сучасний олівець, яким ми його знаємо, був розроблений Нікола-Жаком Контом у 1795 році, який винайшов процес змішування графіту з глиною, що дозволяє отримувати різні рівні твердості.

У XIX столітті було створено цілий завод з виробництва олівців, засновником якого став Йозеф Гартмут.

Під час Всесвітної виставки 1889 року в Парижі, компанія з виробництва олівців з Австро-Угорщини представила новий розкішний олівець, який був пофарбований у жовтий колір. Завдяки цьому жовтий колір став асоціюватися з якістю, і багато інших виробників олівців почали використовувати цей колір для своїх продуктів.

Якою б не була погода, але усі, хто люблять подихати свіжим повітрям сьогодні долучаються до Дня прогулянки в парку.

Ключова мета події – відволіктися від буденних справ, і хоча б декілька годин присвятити спілкуванню з природою.

Також сьогодні у багатьох країнах відбуваються заходи з нагоди Всесвітнього дня біполярного розладу. Подія встановлена на честь дня народження геніального художника Вінсента Ван Гога, у  у якого посмертно діагностували біполярний розлад.

Біполярний розлад – психопатологічне захворювання, що виявляється різкими зрушеннями в настрої, чергуванні нападів манії та депресії. Рецидиви тривають тижні та місяці. Маніакально-депресивний психоз, як раніше називали хворобу, за відсутності лікування може зруйнувати кар’єру, сімейні стосунки, в особливо тяжких випадках призвести до суїцидів.

Всесвітній день боротьби з біполярним розладом – це заклик до дій для всіх, щоб підтримати людей, які живуть з біполярним розладом, сприяючи розумінню, усуненню стигми та даруючи надію.

За оцінками медиків, близько населення 1% нашої планети страждає на біполярний розлад.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті преподобного Іоанна Ліствичника, який жив ІV-V століттях.

Іоанн народився у заможній християнській родині. Після досягнення повноліття роздав усе майно нужденним, прийняв чернечий постриг та  на 40 років усамітнився у пустелі.

Є автором богословського твору "Ліствиця".

Іменини 30 березня святкують Іван, Захар.