23-lipnya-vshanovuyemo-zasnovnika-kiyevo-pecherskoyi-lavri-vidznachayemo-den-kitiv-i-delfiniv

23 липня: вшановуємо засновника Києво-Печерської Лаври, відзначаємо День китів і дельфінів

 • 499902 переглядiв

КИЇВ. 23 липня. УНН. Сьогодні, 23 липня, за церковним календарем вшановується пам’ять Антонія Печерського, засновника Києво-Печерської Лаври, пише УНН.

Антонія у мирському житті звали Антипом, він народився наприкінці Х століття у Любечі під Черніговом.
У юних роках Антип вирішив присвятити своє життя служінню Господу. Згодом відправився на Афон, де став ченцем та прийняв ім’я Антоній.
Проживши декілька років на Афоні, Антоній з благословення ігумена Афонського монастиря повернувся до Київської Русі, аби проповідувати християнство.

Антоній оселився на Берестовій горі на березі Дніпра. Слава про провідника, який мав дар зцілення, прозріння та дивотворення розійшлася по всій Київський Русі. У Антонія почали з’являтися учні та послідовники. Разом вони викопали печеру з церквою та келіями. Це і стало початком створення Києво-Печерської Лаври.

Послідовники ставало все більше, так з’явилися Ближні та Дальні печери. Згодом біля Дальніх печер була побудована церква Успіння Божої Матері.

Мощі преподобного Антонія Печерського знаходяться у Ближніх печерах Лаври.

Також 22 липня відзначається Всесвітній день китів та дельфінів. Був запроваджений у 1986 році Міжнародною китобійною комісією. За чотири роки до того, 23 липня 1982 року Міжнародна китобійна комісія прийняла мораторій на повну заборону комерційного китобійного промислу, який вступив у силу саме у 1986 році. Мораторій спершк мав діяти десять років, але згодом став безстроковим.

Зараз полювати на китів дозволено лише корінному населенню деяких регіонів, для яких м’ясо китів є традиційною їжею, але це полювання регулюється певними правилами та щорічними квотами, які обмежують кількість вилову. Попри це браконьєрський вилов китів все одно продовжується.

Окрім того, кожного року тисячі китів та дельфінів гинуть через пластикове сміття в океані, забрудненість води нафтою та іншими хімічними речовинами.

До цього часу невирішеною є проблема вилову дельфінів для демонстрації їх у дельфінаріях. Адже, на думу багатьох науковців, утримання у неволі шкодить здоров’ю цих розумних морських ссавців.

Іменини 23 липня святкують Антон, Данило, Степан, Роман, Георгій.

Українські Національні Новини

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі