ukenru
23-bereznia-vsesvitnii-den-meteoroloha-den-ateista

23 березня: Всесвітній день метеоролога, День атеїста

 • 46786 переглядiв

23 березня метеорологи всього світу відзначають своє професійне свято, що приурочене створенню Всесвітньої метеорологічної організації в 1950 році.

Сьогодні, 23 березня, у всьому світі своє професійне відзначають метеорологи, пише УНН.

Подія була започаткована на честь створення 23 березня 1950 року Всесвітньої метеорологічної організації.

З давніх часів люди шукали різноманітні способи передбачити погоду. До нас вони дійшли у вигляді народних прикмет. Термін "метеорологія" запровадив давньогрецький вчений та філософ Арістотель.

Тривалий час метеорологія була описовою наукою. На початку ХVІІ століття італійський вчений Галілео Галілей сконструював термоскоп, який показував зміну температури. Конструкція приладу була досить примітивною: він не мав шкали, одиниць вимірювання теж не існувало. Попри це, термоскоп став прототипом сучасних термометрів. У 1643 році учень Галілея Еванджеліста Торрічеллі виготовив перший барометр.

Астроном Едмундо Галлей розробив теорію регіональних вітряних систем на основі вивчення пасатів та мусонів.

В 1724 році Габріель Фаренгейт представив свою температурну шкалу, а в 1742 році з’явилася шкала Андерса Цельсія. У 1806 році ірландський гідрограф Френсіс Бофорт запропонував шкалу для визначення швидкості вітру.

В 1817 році німецький географ-натураліст Александр фон Гумбольдт опублікував першу температурну карту, а його дослідницькі роботи заклали основу нової науки -  кліматології. В багатьох країнах почали створювати метеорологічні служби.

Перший прогноз погоди на наступний день був опублікований у 1861 році в британській газеті "Times". Його автором був керівник метеорологічного департаменту, віце-адмірал Роберт Фіцрой,

У 1963 році була створена Всесвітня служба погоди.

Найвищу температуру зафіксували в Каліфорнії 10 липня 1913 року - 56,7°С, а найнижчу 21 липня 1983 року -  в Антарктиді - -89,2°С.

Також своє свято сьогодні відзначають атеїсти. Термін "атеїзм" вперше з’явився в середньовічній Європі понад 400 років тому.

У наш час у світі існує понад чотири тисячі релігій, і майже кожна з них пов’язана з святами та обрядами.

Хоча атеїсти не вірять у Бога, вони також обрали особливий день, щоб створити День атеїста, для вшанування свободи думки та вираження поглядів, що є важливим аспектом атеїзму.

Ще сьогодні відзначається День красивого погляду

Ця подія в першу чергу професійним днем спеціалістів з роботи над красою очей та брів – тих людей, які майстерно довершують наш погляд.

За церковним календарем сьогодні день пам’яті святого Никона та його 199 учнів.

Чоловік жив у ІІІ столітті, його батько був язичником, а мама християнкою.

Никон служив у війську, якось під час битви він потрапив в оточення, почав молитися і зумів вижити.

Після цього чоловік прийняв християнство, а згодом став ченцем і проповідником. У нього з’явилося чимало послідовників.

Під час посилення гонінь на християн Никона та його учнів схопили, довго та жорстоко катували, а потім стратили.

Іменини 23 березня святкують Никон, Василь, Лідія.