ukenru
zastupnik-pompeo-rozpovist-kongresu-scho-stoyalo-za-vidmovoyu-zakhistiti-yovanovich-ap

Заступник Помпео розповість Конгресу, що стояло за відмовою захистити Йованович - AP

 • 9240 переглядiв

КИЇВ. 6 листопада. УНН. Очікується, що третій високопоставлений представник Держдепартаменту США в середу розповість слідчим з імпічменту Палати представників Конгресу, що за відмовою забезпечити надійний захист колишнього посла США в Україні Марі Йованович стоять політичні міркування. Про це в середу повідомило агентство AP, передає УНН.

Так, джерела, знайомі з цим питанням, повідомили агентству, що заступник держсекретаря Сполучених Штатів з політичних питань Девід Хейл планує сказати, що держсекретар Майк Помпео та інші високопоставлені чиновники вирішили, що захист посла Марі Йованович може нашкодити зусиллям щодо виділення військової допомоги США для України.

Хейл, який прибув в середу вранці для дачі свідчень за закритими дверима, також скаже, що Держдепартамент стурбований реакцією особистого адвоката президента Трампа Руді Джуліані, який також був одним з головних прихильників усунення посла.

Очікується, що два інших свідка, які були призначені на середу, - Расс Воуг, виконуючий обов'язки директора Управління з управління і бюджету Білого дому, і Рік Перрі, міністр енергетики - не прибудуть для надання свідчень, пише агентство.

Очікується також, що Хейл прояснить, чому Державний департамент не став захищати свого головного посла в Києві. За словами людей, знайомих з цим питанням, він скаже, що намагався дистанціювати себе і департамент від справи, видаливши себе з листування про Йованович.

Хейл, наприклад, ніколи не відповідав на електронний лист, відправлений колишнім головним радником Помпео Майклом Маккінлі, в якому він закликав Помпео виступити на захист Йовановича після того, як Білий дім опублікував часткову стенограму телефонної розмови Трампа з Президентом України Володимиром Зеленським, повідомили джерела агентства.

Один з них сказав, що Хейл "намагався витягнути себе з петлі по Україні". Але інший чиновник сказав, що Хейл захищатиме дії Помпео як "політично розумні" для Державного департаменту і його співробітників в довгостроковій перспективі.

Як повідомляв УНН, колишній посол США в Україні Марі Йованович під час свідчень перед комітетом в Конгресі США заявила, що вона відчувала себе під загрозою через позицію президента США Дональда Трампа щодо неї.

Українські Національні Новини

Політика