zaborona-na-poliuvannia-riatuie-vedmediv-yikh-populiatsiia-v-ukrainskykh-karpatakh-zbilshuietsia-the-times

Заборона на полювання рятує ведмедів, їх популяція в українських Карпатах збільшується - The Times

 • 25617 переглядiв

Через заборону полювання, спричинену війною Росії проти України, популяція ведмедів у Карпатському регіоні України зросла: мешканці та туристи все частіше зустрічають сліди ведмедів поблизу людських осель.

У зв’язку з військовими діями рф в Україні та забороною полювання, спокій від мисливців знайшли ведмеді. Наразі сліди найбільшого у світі хижака знаходять мешканці або туристи, які спускаються гірськими тропами на території Карпат, передає УНН із посиланням на The Times.

Заборона на полювання, спричинена повномасштабною війною рф проти України, можливо, дала початок малоймовірному відродженню популяції ведмедів на українській території, де вони частіше зустрічались у минулі десятиліття.

Одного ранку минулої осені Ярослав Бундзяк, керівник програми реабілітації ведмедів Національного парку "Синевир", прийшов на роботу і виявив, що хтось вкрав його мед, - побачивши у траві те, що залишилося від двох вуликів. Він відразу зрозумів, що це може бути лише робота одного винуватця.

Ще кілька років тому ви ніколи не зустріли б ведмедя так близько до людського житла

- розповідає Бундзяк.

The Times також розповідає про випадок, як декілька людей підтвердили, що під час спуску з однієї з вершин гори вони виявили сліди ведмедя.

Слід зазначити, що у 2021 році за наказом Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів був затверджений план дій щодо збереження бурого ведмедя. Також відповідно до офіційних даних відомо, що у 2021 році усього налічувалося 90 особин ведмедів.

Згідно з даними Міністерства екології України, у 2023 році популяція ведмедів в одній з частин Карпат зросла до 104.

Таким чином можна зробити висновок, що вид ведмедів, який колись був поширений по всій Європі, а тепер розкиданий по диких місцях, наразі знов розквітнув. Завдяки тому, що  полювання в Україні було заборонено.

Нагадаємо

У Каховське водосховище знову почала прибувати вода. За останніми супутниковими знімками видно, що значна частина раніше висушеної території колишнього водосховища зараз покрита водою. 

"Вівці-рецидивісти" перетнули польсько-український кордон: прикордонники показали кумедне відео30.03.24, 17:48

Популярні

Новини по темі

У роботі monobank стався збій - Гороховський

 • 22482 переглядiв