za-skilki-khvilin-povinna-doyikhati-shvidka-na-viklik-vidpovid-moz

За скільки хвилин має доїхати "швидка" на виклик та коли вона не приїде: відповідь МОЗ

 • 322944 переглядiв

КИЇВ. 12 вересня. УНН. Міністерство охорони здоров’я України роз'яснило, за скільки часу бригада екстреної медичної допомоги має приїхати на виклик, інформує УНН із посиланням на пресслужбу МОЗ.

Питання доїзду бригади "екстренки" регулюється постановою Кабміну №1271 "Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події".

Як класифікують виклики?

Залежно від скарг пацієнта всі виклики поділяються на:

• критичні - супроводжуються відсутністю або неефективним диханням, ознаками масивної кровотечі чи крововтрати.

• екстрені - супроводжуються порушенням свідомості, ознаками кровотечі, ознаками гострого коронарного синдрому, ознаками гострого мозкового інсульту, розладами дихання.

• неекстрені - пацієнт потребує оцінки стану здоров’я, проте його стан не є невідкладним, а відстрочення надання медичної допомоги не призведе до погіршення його стану.

• непрофільні - стан пацієнта не є невідкладним та не потребує надання медичної допомоги на місці.

Цитата

"На критичний виклик бригади мають доїхати за 10 хвилин, на екстрений - за 20. На неекстрені або непрофільні виклики медики не виїжджають", - зазначили у МОЗ.

Перевищення норми приїзду на виклик

Водночас у разі неекстрених звернень до пацієнта можуть направити медиків, але лише за умови, що є вільні бригади та немає доступу до отримання первинної медичної допомоги у сімейного лікаря. Щодо непрофільного, то пацієнта можуть проконсультувати за телефоном.

Важливо, що через обставини, які не залежать від організації системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення нормативу доїзду. До прикладу, йдеться про ускладнений дорожній рух, метеорологічні умови, сезонні особливості, епідеміологічна ситуація тощо.

Водночас в умовах воєнного стану у разі ведення активних бойових дій на території, з якої надійшов виклик, виїзд бригади буде відтерміновано до припинення загрози.

Доповнення 

Міністерство охорони здоров’я України опублікувало рекомендації, яких потрібно дотримуватися у разі радіаційної аварії.

Українські Національні Новини

Здоров'я

    Популярні

    Новини по темі

    У Білій Церкві затримано члена групи кілерів

     • 138644 переглядiв

    На півдні ЗСУ звільнили 13 населених пунктів

     • 667935 переглядiв

    Рашисти знову б'ють по Харкову - голова ОВА

     • 168239 переглядiв