z-ukrainy-khotily-vyvezty-unikalnu-paleontolohichnu-znakhidku-yurskoho-periodu

З України хотіли вивезти унікальну палеонтологічну знахідку юрського періоду

 • 31826 переглядiв

Митники не дозволили вивезти з України палеонтологічний ексклюзив віком близько 161-165 млн років, повідомили у Держмитслужбі у середу, пише УНН.

Деталі

Співробітники Київської митниці затримали ексклюзивну скам'янілість з юрського періоду, яку спробували незаконно вислати за кордон.

Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення з Тернополя до США митники виявили незвичайний шорсткий камінець з наростами. Через ознаки органічних решток на камені його направили до Національного науково-природничого музею для визначення його культурної цінності.

За висновком експертів, цей "камінець" - панцир морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp. З точки зору палеонтології, це - ексклюзив. Місце знаходження ймовірно - Трахтемирів (Черкащина), басейн річки Дніпро. Геологічний вік - близько 161-165 мільйонів років.

Експерти підкреслюють оригінальність та досконалу збереженість зразка. Скам'янілість походить з келовейських відкладів юрського періоду і має культурну цінність як геологічна спадщина. Експерти рекомендують внести знахідку до Державного реєстру національного надбання та Музейного фонду України.

Для вивезення культурних цінностей за митний кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. У цьому випадку такого документа не надано митникам. Складено протокол про порушення митних правил за статтею 473 Митного кодексу України. Скам'янілість вилучено до рішення суду.

Одеські митники вилучили скрипку Страдіварі 1742 року, її намагалися вивезти до Болгарії14.04.23, 20:01 • [views_1117080]

Популярні

Новини по темі

Очаків вночі зазнав ворожої атаки з артилерії - ОВА

 • 26062 переглядiв