yes-planuie-12-hrudnia-predstavyty-plan-vykorystannia-prybutkiv-vid-zamorozhenykh-rosiiskykh-aktyviv-bloomberg

ЄС планує 12 грудня представити план використання прибутків від заморожених російських активів - Bloomberg

 • 30988 переглядiв

ЄС планує оподатковувати прибутки від заморожених російських активів на суму понад 200 мільярдів євро для відновлення України, причому пропозиція очікується 12 грудня, незважаючи на занепокоєння країн-членів. Деякі країни виступають за обережний, поступовий підхід, тоді як ЄС наполягає на швидких діях.

Європейська комісія планує оприлюднити пропозицію щодо оподаткування прибутків від заморожених російських активів 12 грудня. Про це пише Bloomberg з посиланням на особу, знайому з обговореннями, передає УНН

Європейський Союз просувається з пропозицією оподатковувати прибутки від заморожених активів російського центрального банку на суму понад 200 мільярдів євро (218 мільярдів доларів), щоб допомогти відбудові України, незважаючи на занепокоєння кількох країн-членів.

Європейська комісія попередньо планує оприлюднити свою законодавчу пропозицію 12 грудня щодо введення податку на надприбутковий прибуток, отриманий від заморожених активів. За словами особи, знайомої з обговореннями, у проекті плану буде пояснено, що кілька питань, порушених державами-членами, все ще потрібно вирішити, і що пропозиція ЄС не втручається в національні податки чи інші заходи.

За даними ЗМІ, це питання розділило союз із 27 країн: Бельгія, Німеччина, Франція, Італія та Люксембург серед тих, хто висловив обережність щодо прискорення процесу та закликав до більш поступового підходу. Натомість минулого тижня вони сказали іншим послам ЄС, що виконавчий орган ЄС повинен почати з більш неофіційного документа, щоб продовжувати звужувати різні варіанти використання прибутку, оскільки вони вважали передчасним висувати юридичну пропозицію, кажуть джерела, знайомі з причина.

Комісія, однак, заявила, що лідери ЄС наказали виконавчій владі блоку прискорити роботу над пропозицією, додає видання.

Зустріч між національними експертами та комісією 6 грудня стане ключовим моментом для визначення того, чи достатньо було звужено розбіжності, йдеться у матеріалі.

Додамо

У ЄС місяцями обговорювали, як швидко застосувати податок на надприбуток до прибутків, отриманих від активів, і використати отримані кошти для відновлення України. За оцінками, понад 200 мільярдів євро суверенних активів росії, які перебувають під санкціями, знаходяться в ЄС, причому більшість у бельгійській розрахунковій палаті Euroclear. Менші суми знаходяться в інших країнах ЄС.

Згідно з даними, опублікованими минулого місяця, російські активи, які потрапили під санкції, заморожені в Euroclear, принесли майже 3 мільярди євро прибутку з моменту їх заморожування до третього кварталу цього року. Очікується, що ця цифра продовжить зростати.

Бельгія заявила, що наступного року інвестує 1,7 мільярда євро, щоб допомогти Україні за рахунок власних внутрішніх податкових надходжень від заморожених російських активів.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн спочатку пообіцяла пропозицію на рівні ЄС до цього літа, незважаючи на скептицизм багатьох столиць і Європейського центрального банку. Під час візиту до Києва в жовтні вона поставила нову ціль на кінець року.

Прийняття плану Комісією 12 грудня дозволить лідерам ЄС розглянути його під час зустрічі на саміті в Брюсселі пізніше цього тижня.

Антоніна Туманова

Економіка

    Популярні

    Новини по темі

    Шторм у Криму: пошкоджено найвідоміший пам'ятник Херсонеса

     • 32597 переглядiв