yes-hotuie-plan-b-na-20-mlrd-yevro-dlia-dopomohy-ukraini-v-obkhid-uhorshchyny-ft

ЄС готує "план Б" на 20 млрд євро для допомоги Україні в обхід Угорщини - FT

 • 58462 переглядiв

ЄС може надати Україні пакет допомоги в 20 мільярдів євро в обхід вето Угорщини, використовуючи модель фінансування за рахунок боргу.

ЄС готує резервний план на суму до 20 мільярдів євро для України, використовуючи модель, що фінансується за рахунок боргу, що оминає заперечення прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, повідомляє Financial Times, пише УНН.

Деталі

Після того, як на початку цього місяця лідери ЄС не змогли узгодити запропонований чотирирічний пакет допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро, посадовці почали шукати альтернативи, якщо розбіжності не вдасться вирішити, вказує видання.

"Чиновники, які брали участь у переговорах, заявили, що одна модель, що фінансується за рахунок боргу, набула популярності як найбільш практичний спосіб надати підтримку, якщо Орбан відмовиться відмовитися від свого вето на запланованому саміті 1 лютого", - пише видання.

Ця модель, як повідомляється, передбачає надання країнами-учасницями гарантій бюджету ЄС, що дасть змогу Єврокомісії позичити до 20 млрд євро на ринках капіталу для України наступного року, повідомили люди, поінформовані про переговори. Точні умови все ще обговорюються, а остаточну суму буде встановлено відповідно до потреб України, додали вони.

Як зазначається, цей варіант не потребуватиме гарантій від усіх 27 країн-членів ЄС, за умови, що до числа основних учасників увійдуть країни з вищими кредитними рейтингами. Це дало б змогу ЄС обійти вето Угорщини, оскільки це не потребуватиме одностайної підтримки.

Деяким країнам, зокрема Німеччині та Нідерландам, знадобиться схвалення парламенту для надання національних гарантій. Чиновники сподіваються, що цей процес може бути завершено вчасно, щоб надати допомогу Україні до березня.

Якщо лідери ЄС погодяться з цим планом 1 лютого, МВФ отримає гарантії для виділення наступного траншу фінансування для України на близько 900 мільйонів доларів, повідомили джерела, поінформовані про переговори.

Це має забезпечити достатнє фінансування Україні, щоб уникнути необхідності вдаватися до монетарного фінансування, коли уряд має друкувати гроші для підтримки дефіциту, з ризиком зростання інфляції, додали вони.

Одним із недоліків цієї моделі порівняно з початковою пропозицією, що покладається на бюджет ЄС, є те, що вона буде обмежена кредитами та не включатиме гранти. Держави-члени, утім, можуть ухвалити рішення про надання грантів на двосторонній основі.

Інший резервний варіант, що розглядається, передбачає продовження використаної цього року структури фінансування, у межах якої ЄС надав Україні дешеві кредити на суму 18 мільярдів євро, на термін від кількох місяців до року. Цей варіант потребуватиме згоди більшості країн.

Але чиновники підкреслюють, що їхній кращий варіант - це схвалити незмінний пакет допомоги, вперше запропонований у червні, але заблокований Угорщиною.

Це поповнення бюджету ЄС, яке залишається кращим варіантом для Єврокомісії, оскільки воно охоплює чотирирічний період, також включає 4 мільярди євро на інші пріоритети, включно з інвестиціями в оборону і у пов'язані з міграцією питання.

Незалежно від обраної моделі, ЄС пообіцяв Україні надати фінансування не пізніше березня, згідно з даними чиновників, проінформованих про телефонну розмову між міністрами фінансів G7 минулого тижня.

ЕС примет решение о выделении 50 млрд евро для Украины и без Венгрии - Кулеба 26.12.2023, 11:39

Юлія Шрамко

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Ситуація на фронті не зайшла в глухий кут - Тарнавський

     • 30846 переглядiв