ukenru
vooz-ne-zafiksuvala-zhodnoyi-smerti-vid-vaktsin-proti-covid-19

ВООЗ не зафіксувала жодної смерті від вакцин проти COVID-19

 • 16791 переглядiв

КИЇВ. 21 січня. УНН. На тлі того, як світом розгортаються кампанії вакцинації населення від COVID-19, ВООЗ не відомо про жодні випадки смерті, пов'язані з вакциною. Про це заявила заступник генерального директора ВООЗ з питань доступу до медицини, вакцин та ліків Маріанжела Сімао, передає УНН з посиланням на Reuters.

"Наразі у нас є одна вакцина. У нас є ще 3 на фінальній фазі, які треба оцінити для включення в список, ще 2 ще подають... Всього у нас 13", - вказала Маріанджела Сімао.

Вона додала, що "ВООЗ не відомо про жодні випадки смерті, пов'язані з вакциною Pfizer або будь-якою іншою вакциною".

Нагадаємо, Україна, де ще не стартувала вакцинація, уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника - Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші - а це трохи менше мільярда гривень - у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Такі заяви лунають на тлі оприлюднених результатів досліджень щодо ефективності цієї вакцини у 50,38% у Бразилії, яка також домовилася про цю вакцину і вже почала масово щеплювати людей 18 січня. Вакцину також вже почали застосовувати у Туреччині та Індонезії - з 13-14 січня.

Водночас Україна долучилася до глобальної ініціативи COVAX, у межах якої очікує перші поставки вакцини від COVID-19 у березні 2021 року. Україна може отримати 16 мільйонів доз вакцини від COVID-19 за ініціативою COVAX. Очікується, що безплатно.

Старт вакцинації в Україні очікується у середині лютого.

Довідка: COVAX — це світова ініціатива, яку створено на платформі Глобального альянсу із вакцин та імунізації (GAVI), із метою прискорення розробки, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин проти COVID-19. Наразі близько 180 країн є учасниками цієї ініціативи, зокрема Україна.

Українські Національні Новини

Здоров'я