ukenru
viznachitisya-z-lyustratsiyeyu-ks-ne-dozvolyav-politichniy-tisk-minuloyi-vladi-yurist

Визначитися з люстрацією КС не дозволяв політичний тиск минулої влади – юрист

 • 13780 переглядiв

КИЇВ. 31 жовтня. УНН. Закон України "Про очищення влади" – це суто політичні міркування минулої правлячої коаліції. А зараз лобіювати цей закон вже нікому, тим паче, що сам документ суттєво себе дискредитував на практиці. Таку думку кореспонденту УНН озвучив юрист Денис Ципін, коментуючи перспективи прийняття рішення щодо люстрації Конституційним Судом України.

"Особисто я вважаю, що в "люстраційному" законі більш ніж половина положень — це суто політичні міркування правлячої коаліції, яка тоді прийшла до влади. Тож наразі цієї правлячої коаліції вже немає і немає кому лобіювати цей закон.

А крім того, цей закон себе дискредитував, оскільки ті люди, які мали б бути люстровані, залишилися на посадах, а професіонали змушені були піти, бо вони не хотіли боротися "за будь-яку ціну" за свою посаду", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спеціаліст з міжнародного права прогнозує часткове скасування закону про люстрацію

Ципін вважає, що КСУ буде визначатися із ЗУ "Про очищення влади", оскільки політичний тиск на суд з цього приводу вже припинився.

"Тож, наразі політичного тиску на суд немає (я так думаю), а це означає що суд буде визначатися на підставі лише законів та норм права. А норми права нам кажуть, що немає такої умови, як політична заангажованість чи політичні вподобання. Якщо людина працювала на "злочинну владу", хоча її досі до цього часу ніхто не визнав такою, і немає відповідних рішень суду щодо цього, то це означає, що людей карають без належної правової оцінки і правової ситуації", - сказав юрист, зауваживши, що прогнозує визнання окремих положень ЗУ "Про очищення влади" неконституційними.

Як писав УНН, КС за останні кілька місяців неодноразово повертався до питання люстрації. Рішення Суду з цього приводу очікують найближчим часом. Особливо, зважаючи на позицію ЄСПЛ, яка 17 жовтня була опублікована по справі п'яти люстрованих в Україні ексчиновників.

Українські Національні Новини

Політика