ukenru
vidstoronennya-tupitskogo-u-zelenskogo-zayavili-pro-manipulyatsiyi-cherez-zaluchennya-ksu-naukovogo-visnovku

Відсторонення Тупицького: у Зеленського заявили про маніпуляції через залучення КСУ "наукового висновку"

 • 13336 переглядiв

КИЇВ. 5 січня. УНН. Науково-консультативна рада КСУ не мала достатніх правових підстав для надання висновку щодо питання відсторонення від посади судді Конституційного Суду України у кримінальному провадженні, а Конституційний Суд, відповідно, для його публікації. Про це в своєму Telegram-каналі заявила представниця Верховної Ради в КСУ, народна депутатка від фракції “Слуга народу” Ольга Совгиря, передає УНН.

“Разом із оприлюдненою сьогодні заявою зборів суддів Конституційного Суду щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з виданням Президентом України Указу від 29 грудня 2020 року № 607/2020, на сайті Суду було також розміщено висновок Науково-консультативної ради КСУ (НКР) щодо питання відсторонення від посади судді Конституційного Суду України у кримінальному провадженні”, - написала Совгиря.

З її слів, згідно із Положенням про НКР Конституційного Суду України, рада діє як консультативно-дорадчий орган при КСУ і має повноваження надавати висновки за зверненнями суддів Конституційного Суду тільки з питань, порушених у конституційних поданнях, конституційних зверненнях та конституційних скаргах.

Крім того, зазначає нардеп, науковий висновок має рекомендаційний характер.

З іншого боку, згідно з полоденням, НКР не має повноважень ані за власною ініціативою, ані за зверненнями суддів КСУ надавати висновки з питань, які не стосуються конкретних справ, які перебувають на розгляді в Суді.

“Оскільки на розгляді в Конституційному Суді відсутні справи щодо конституційності зазначеного Указу Президента України, то НКР не мала достатніх правових підстав для надання цього висновку, а Конституційний Суд, відповідно, для його публікації. На наше переконання, залучення спочатку Правового департаменту Секретаріату КСУ, а тепер і Науково-консультативної ради до цього питання свідчить про їх неправомірне та маніпулятивне використання з метою оприлюднення заяв фактично в інтересах окремих суддів Конституційного Суду”, - написала вона.

Нагадаємо, сьогодні, 5 січня, відбулися збори суддів Конституційного Суду, в результаті яких було ухвалено заяву щодо ситуації, яка склалася у зв’язку з виданням Президентом України Указу “Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України” від 29 грудня 2020 року № 607/2020.

Збори суддів звернули увагу на “неприпустимість недодержання органами державної влади та посадовими особами приписів Конституції України, що може призвести до блокування роботи Конституційного Суду України, яке унеможливить здійснення конституційного контролю з метою забезпечення верховенства Конституції України, утвердження прав і свобод людини”.

Совгиря, коментуючи заяву, повідомила, що у ній відсутня оцінка щодо законності чи конституційності Указу Президента України Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України Олександра Тупицького.

Українські Національні Новини

Політика