ukenru
verifikovani-akaunti-v-twitter-vikoristovuyutsya-dlya-poshirennya-feykiv-pro-ukrayinu-vvs

Верифіковані акаунти в Twitter використовуються для поширення фейків про Україну – ВВС

 • 597893 переглядiв

Київ. 9 липня. УНН. Завдяки верифікованим акаунтам соціальної мережі Twitter (так звані акаунти з синьому галочкою, або ж Twitter Blue) зловмисники отримали можливість розповсюджувати неправдиві та оманливі пости про війну в Україні на багатомільйонну аудиторію, пише УНН з посиланням на ВВС.

Деталі

Після того, як Ілон Маск, який є власником Twitter, дав можливість за гроші придбати верифікацію для аккаунту (для отримання статусу Twitter Blue треба заплатити 8 доларів на місяць, з’явилася маса акаунтів, які поширюють фейки про Україну, зазначає видання.

Ключовою відзнакою акаунтів з верифікацією Twitter Blue від звичайних акаунтів є те, що їх дописи показують не лише користувачам, які підписані на акаунт, або ж чиї друзі взаємодіяли з конкретним дописом, а й багатьом іншим користувачам соцмережі. Тобто Twitter просуває дописи акаунтів, які придбали собі верифікацію.

Журналісти ВВС перевірили кілька фейків про Україну, які останнім часом активно обговорювались в твітері і з’ясували, що першоджерела усіх них були саме такі верифіковані акаунти.

Для прикладу ВВС приводить низку фейків, які активно тиражувалися у твітері.

Цитата

"Про нещодавні заворушення у Франції в Інтернеті з'явилося багато неправдивих повідомлень, але одне вірусне повідомлення минулого тижня було присвячене військовій допомозі США Україні. Він містив скріншот заголовку з новинного веб-сайту разом із зображенням двох гвинтівок. "Французьку поліцію обстрілюють з американських гвинтівок, які, можливо, прибули з України", - йдеться в заголовку. Кілька акаунтів у Twitter з підпискою Blue поділилися дописом, який переглянули понад мільйон разів. BBC Verify відстежила першоджерело до прокремлівських каналів у месенджері Telegram. Також з’ясовано, що зображення, використане в дописі, з'явилося в російському військовому блозі від 2012 року про змагання зі стрільби, що відбулися на підмосковному полігоні. Ми також не змогли знайти жодної статті в Інтернеті з таким заголовком і зображенням, і немає жодних доказів того, що зброя, надана Україні США, була використана під час нещодавніх заворушень у Франції», - йдеться у публікації ВВС.

ВВС повідомляє, що схожий сценарій просліджується й про фейк щодо «фабрик малюків», які нібито працюють в Україні і де вирощують дітей для продажу органів. Також понад мільйон людей побачили пост ще одного Twitter Blue про влучання ракети по Краматорську наприкінці червня. Автор стверджував, що «удар був помилково здійснений Україною і влучив у військові казарми, в яких перебували війська НАТО та іноземні найманці». При цьому, ніяких доказів, звичайно надано не було, адже відомо, що це була російська ракета, яка влучила в цивільний об’єкт, а в результаті російського теракту загинули цивільні мешканці міста.

Таким же чином поширювався в твітері й фейк про те, що Зеленський узурпував владу в Україні та скасував назавжди вибори. Однак, цього разу, окрім анонімних або маловідомих верифікованих акаунтів, тему активно просував колишній журналіст Fox News Такер Карлсон, який активно тиражує російські наративи. Наприклад, нещодавно він заявляв, що Каховську ГЕС підірвала Україна.

BBC Verify звернулася до прес-служби Twitter з проханням надати відповідь на неправдиві та оманливі дописи у Twitter Blue, про які йдеться у їх статті. Прес-служба Twitter підтвердила отримання запиту, але відмовилася коментувати його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: рф вигадала новий фейк про підготовку України теракту на ЗАЕС

Українські Національні Новини

Новини Світу