ukenru
venediktova-zvinuvatila-sap-u-bezdiyalnosti-i-zaklikala-do-negaynogo-reaguvannya

Венедіктова звинуватила САП у бездіяльності і закликала до негайного реагування

 • 20067 переглядiв

КИЇВ. 26 травня. УНН. Бездіяльність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури потребує негайного реагування. Про це йдеться у зверненні Генерального прокурора України Ірини Венедіктової, передає УНН із посиланням на пресслужбу ОГП.

"У перший же тиждень мого перебування на посаді Генпрокурора – 24 березня ми провели спільну нараду з керівниками НАБУ і САП щодо стану протидії антикорупційним правопорушенням та узгодили конкретні заходи для вирішення виявлених проблемних питань. Втім, минуло 2 місяці, а віз і нині там. В чому ж причина відсутності реальних результатів у такій чутливій для суспільства сфері боротьби з корупцією?", - запитала Венедіктова.

Вона нагадала, що САП за законом є органом автономним і незалежни, зокрема і з боку ОГП.

"Вивчення стану організації розслідування кримінальних проваджень засвідчило про численні порушення та неналежне виконання службових обов‘язків керівництвом та прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. У актуальних та резонансних провадженнях по 2, 3, а іноді 4 роки тому повідомлено про підозру високопосадовцям, а слідство досі не завершене, винні до відповідальності не притягнуті, багатомільйонні збитки не відшкодовані", - наголошує Генпрокурор.

Зокрема, з її слів, САП не було забезпечено прийняття законного рішення стосовно колишнього ТОП-керівника правоохоронного органу за фактом незаконного заволодіння земельною ділянкою у Києві.

Венедіктова повідомила, що у листопаді 2019 року розслідування цієї справи було доручено детективам НАБУ, а прокурорами САП упродовж шести місяців після отримання цього провадження не було забезпечено виконання жодної слідчої та процесуальної дії. В результаті, через порушення розумних строків провадження закрито.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Офісі Генпрокурора обговорили шляхи зменшення тиску на бізнес.

Інший приклад, наведений Венедіктовою - провадження щодо розкрадання коштів на виконанні державного оборонного замовлення.

"Поки воно розслідувалось ДБР - керівникам оборонного та комерційного підприємств було повідомлено про підозру. Після зміни підслідності, знову ж таки - жодної дії. Як наслідок "процесуальної незграбності" - ухвала суду про відмову прокуророві САП у продовженні строків досудового слідства у провадженні", - заявила Венедіктова.

Також, з її слів, САП, маючи підозрюваного у розтраті ТОП-керівника однієї з регіональних Служб автомобільних доріг та понад 100 мільйонів збитків бюджету, підтверджених експертизою, порушила розумні строки, у зв‘язку з чим чергове провадження закрито.

Також Венедіктова заявила, що досі не скеровано до суду обвинувальний акт відносно народного депутата України, який з жовтня 2019 року обґрунтовано підозрюється у заволодінні 93 мільйонами гривень "Укрзалізниці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіс Генпрокурора готовий до вчасного запуску інституту кримінальних проступків.

"Упродовж тривалого часу, в деяких випадках по декілька років, прокурорами антикорупційної прокуратури не забезпечено прийняття остаточних процесуальних рішень стосовно ТОП-керівників Міністерства юстиції, Міноборони, МОЗ за фактами мільйонних розтрат, відносно колишніх народних депутатів та керівників держпідприємств щодо розкрадань сотень мільйонів державних коштів у транспортній галузі та високопосадовців режиму експрезидента-втікача за розкрадання державного майна і коштів в особливо великих розмірах. Чи відповідають такі "результати" справжнім очікуванням суспільства від роботи антикорупційних прокурорів? Чи варте невміння вкластися у термін досудового розслідування майже 500 мільйонів гривень коштів платників податків, витрачених на них? Ці кричущі факти системних прорахунків в організації роботи прокурорів САП свідчать про споглядацьку позицію та цілковиту відсутність адекватних заходів з боку керівництва цієї прокуратури, і така безпорадність не може більше залишатись без реагування Генерального прокурора", - сказано у заяві Венедіктової.

Нагадаємо, минулого місяця Венедіктова зібралася на нараду з керівництвом ДБР, митниці та податкової.

Українські Національні Новини

Політика