v-ukraini-stvoriat-reiestr-khimichnykh-rechovyn-shcho-tse-oznachaie

В Україні створять реєстр хімічних речовин: що це означає

 • 10499 переглядiв

Кабмін затвердив порядок ведення Державного реєстру хімічних речовин. Реєстр міститиме інформацію про всі хімічні речовини, що виробляються, імпортуються та надаються на ринку в обсягах понад 1 тонну на рік.

В Україні створять реєстр хімічних речовин, куди вноситимуть інформацію про всі хімічні речовини, які виробляються, імпортуються та надаються на українському ринку в обсягах понад одну тонну на рік. Про це заявили у Міндовкіллі, передає УНН.

Деталі

Зазначається, що Кабінет Міністрів України затвердив Порядок ведення Державного реєстру хімічних речовин. У Міндовкіллі наголошують, що це забезпечить нові стандарти хімічної безпеки та наблизить Україну до ЄС.

Передбачається, що до Реєстру вноситимуть інформацію про всі хімічні речовини, які виробляються, імпортуються та надаються на українському ринку в обсягах понад одну тонну на рік. 

Це не лише ті речовини, які використовуються у промисловості, але і ті, що застосовуються у побуті. Наприклад, у засобах для чищення та фарбах, таких предметах, як одяг, меблі та електроприлади тощо.

Заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко підкреслила, що реєстрація таких хімічних речовин є обов'язковою в Україні згідно із Технічним регламентом щодо безпечності хімічної продукції

Цей документ був схвалений Урядом наприкінці липня поточного року. Ним Україна імплементувала норми відповідного європейського Регламенту REACH. 

Відтак Реєстр стане офіційною відкритою базою даних про хімічні речовини. Кожен зможе знайти в ньому інформацію не лише про виробників, імпортерів чи постачальників, а і про небезпечні властивості хімічної продукції, обсяги надання її на ринок, класифікацію за міжнародними стандартами, можливі ризики та заходи безпеки тощо

- заявила Крамаренко.

Доповнення

У міністерстві додають, що державний реєстр хімічних речовин буде створений на ЕкоСистемі - єдиній національній екологічній онлайн платформі. 

Наразі команда Міндовкілля працює над розробкою спеціального модуля ЕкоСистеми - Інформаційної системи забезпечення хімічної безпеки, де і розміщуватиметься Реєстр. Він має запрацювати вже за пів року.

Нагадаємо

Кабмін схвалив порядок моніторингу загроз хімічній безпеці. Міндовкілля створить реєстр загроз, аналізуватиме дані про хімічні речовини та готуватиме щорічний звіт для посилення заходів безпеки.

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    В Україні створять реєстр хімічних речовин: що це означає

     • 10499 переглядiв

    Пожежу через ворожий обстріл на Сумщині загасили - ДСНС

     • 18302 переглядiв

    У справі Коломойського завершили розслідування

     • 16881 переглядiв