v-okupovanomu-krymu-imamu-hromady-alushta-daly-dvi-doby-adminareshtu-za-vidmovu-pidtrymaty-prouriadovyi-muftiiat-ks

В окупованому Криму імаму мусульманської громади "Алушта" дали дві доби адмінарешту за відмову підтримати проурядовий муфтіят - КС

 • 31789 переглядiв

В окупованому Криму російський суд дав дві доби адмін арешту імаму кримських татар Юсуфу Аширову за нібито порушення громадського порядку, На думку його адвоката, це було викликано відмовою імама підтримати проросійський муфтіят. Окупаційна влада півострова продовжує переслідувати членів мусульманської релігійної громади "Алушта".

Дві доби адмінарешту російський суд призначив імаму релігійної мусульманської громади "Алушта" Юсуфу Аширову. Кримському татарину закидають нібито порушення громадського порядку. Водночас юрист кримських татар Рустем Кямілєв переконаний, що протокол за дрібне хуліганство на імама поклали за те, що той відмовився виступити на підтримку муфтіяту (підконтрольного владі - ред.) і дати дозвіл на проведення у храмі п'ятничних молитов іншою людиною. Про це повідомляє ГО "Кримська солідарність", передає УНН.

Під час складання протоколу один із співробітників поліції сказав, що вони хочуть завтра навідатися в мечеть і щоб Юсуф Аширов виступив на підтримку муфтіяту (підконтрольного владі - КС) і сказав, що тепер там буде проводити п'ятничні молитви інша людина. Імам відмовився це робити, за що на нього було складено протокол за дрібне хуліганство,

- прокоментував те, що відбувається, юрист Рустем Кямілєв.

Деталі

Рішення щодо імама релігійної громади "Алушта" Юсуфа Аширова суд виніс о 20:30 вечора. Йому призначили 2 доби адміністративного арешту за статтею 20.1 КоАП рф ("Порушення громадського порядку, що виражає явну неповагу до суспільства, що супроводжується нецензурною лайкою в громадських місцях, образливим чіплянням до громадян, а так само знищенням або пошкодженням чужого майна).

Поліція окупаційної влади заявила, мовляв під час складання на Аширова протоколу за статтею 5.26 частини 4 КпАП РФ (Порушення законодавства про свободу совісті, свободу віросповідання та про релігійні об'єднання), він нібито почав матюкався на адресу співробітників поліції, тому що був незгодний з їхніми діями.

Імам громади "Алушта" використання нецензурних виразів заперечує. Протокол за статтею 5.26 КоАП рф на нього складати не стали.

Згідно з даними "Кримської солідарності" в червні 2020 року імама Аширова російська влада оштрафувала за "незаконну місіонерську діяльність" на 5 тисяч рублів.

Контекст

Гоніння з боку російської влади на кримських татар з релігійної громади "Алушта" відбуваються не "Алушта" відбуваються не вперше. Голову громади "Алушта" - Ленура Халілова і члена ревізійної комісії Руслана Месутова заарештували раніше, 10 червня 2019 року, після того як в Алушті, в селі Ізобільне і в селищі Малий Маяк у будинках чотирьох кримських татар мусульман пройшли обшуки з подальшим затриманням.

Раніше ГО "Кримська солідарність" випустила цілий відеоматеріал, про те як влада рф намагається віджати у мусульман Мечеть "Юк'ари джамі" - єдина культова споруда Алушти, що збереглася з 19 століття.

Нагадаємо

Раніше Алуштинський міський суд виніс терміни двом релігійним діячам мусульманської громади "Алушта", яких так само затримали сьогодні 23 листопада. Кримський татарин Вілен Усеінов був засуджений до 10 діб позбавлення волі за пост у соціальних мережах у 2013 році. А інший, затриманий Зінур Аппазов, отримав 5 діб за відеоролик 2016 року. 

Тетяна Салганік

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Ціни на номерні знаки: усе, що необхідно знати — МВС

     • 32816 переглядiв