ukenru
v-okupovanomu-krimu-do-pamyatnika-lesi-ukrayinki-prinesli-zhovti-ta-sini-kviti

В окупованому Криму до пам'ятника Лесі Українки принесли жовті та сині квіти

 • 2668209 переглядiв

КИЇВ. 25 лютого. УНН. Сьогодні до пам'ятника українській поетесі та письменниці Лесі Українки у Балаклаві принесли квіти, передає УНН із посиланням на Крим.Реалії.

Деталі

«До постаменту письменниці принесли жовті та сині квіти. Так виявили повагу та любов до української культури та творчості Лесі Українки. У місцевій церкві традиційно замовили заупокійну службу», – йдеться у повідомленні.

Члени Українського національно-культурного товариства Севастополя (УНКОС) щороку 25 лютого покладають квіти до пам'ятника Лесі Українці у прибережній зоні Балаклави. Раніше біля пам'ятника також влаштовували читання українських поезій.

У 2021 році російська влада міста під приводом контролю коронавірусних обмежень виставила біля пам'ятника поліцейський пост.

Додамо

Українська поетеса, письменниця та перекладачка Лариса Петрівна Косач-Квітка писала під псевдонімом Леся Українка. Вона народилася 25 лютого 1871 року у місті Новоград-Волинський Житомирської області.

Майже три роки із своїх сорока двох років життя Леся Українка провела у Криму. Вона присвятила півострову цикли віршів «Кримські спогади» (Кримські спогади) та «Кримські відгуки» (Кримські відгуки).

У Балаклаві пам'ятник Лесі Українці розташований на центральній площі біля набережної. Встановили його у 2004 році, автор – севастополець Олександр Суханов. Для створення пам'ятника скульптору надали грант 200 тисяч гривень. Суханов зобразив Українку у тому віці, коли вона відвідувала Балаклаву – 36 років. На постаменті – напис «Леся Українка» та зображення ліри.

Українські Національні Новини

Культура