ukenru
v-ofisi-genprokurora-prikhovali-nayavnist-provadzhennya-proti-ukrayino-amerikanskoyi-farmmafiyi

В Офісі Генпрокурора приховали наявність провадження проти "україно-американської фарммафії"

 • 20685 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого УНН. Офіс Генерального прокурора України відмовив у наданні інформації щодо наявності кримінального провадження проти "україно-американської фарммафії", передає УНН.

Так, під час журналістського розслідування УНН стало відомо про те, що на українському фармацевтичному ринку п'ять років діяла корупційна схема збагачення на хворих за рахунок бюджету.

Фігурантами корупційного скандалу є американська компанія Boston Scientific та українська компанія "Амаркорд", яка належить родичам колишнього голови Верховної Ради Олександра Мороза.

Журналісти дослідили, що "Амаркорд" отримувала від Boston Scientific медичну продукцію, а далі, шляхом підробки її інвойсів, умисне завищувала ціни на тендерах. Окрім того, журналісти встановили, що за 5 років “Амаркорд” заробив на бюджеті близько 200 млн грн, що майже вдвічі перевищує реальну вартість поставленої ним продукції.

Аби з'ясувати, чи відомо правоохоронцям про багаторічну корупційну діяльність "Амаркорд", УНН звернувся з інформаційним запитом до Офісу Генпрокурора Руслана Рябошапки. УНН запитав правоохоронців про наявність відповідного кримінального провадження, кількість фігурантів та підозр у справі.

Своєю чергою, в Офісі Генпрокурора в наданні відповідної інформації відмовили, посилаючись на таємницю слідства.

Засекретили, серед іншого, імена затриманих та підозрюваних у справі, хоча УНН питав лише про факт наявності таких.

Також там відмовилися коментувати не лише хід розслідування кримінального провадження, а й сам факт його наявності або відсутності, порадивши УНН, у разі незгоди із відповіддю, звернутися до керівництва Офісу Генпрокурора або до суду.

Зазначимо, що редакція ІА УНН не згодна із відповіддю на інформаційний запит, і вважає її як таку, що перешкоджає законній професійній діяльності журналістів, а отже - має намір звернутися до суду, про що вже поінформовано відділ доступу до публічної інформації Офісу Генпрокурора.

Раніше ЗМІ повідомляли, що схему збагачення фармацевтів на хворих українцях начебто "покриває" заступник Генпрокурора Віталій Касько.

Утім, ані підтвердити, ані спростувати таку інформацію журналістам УНН також не вдалося.

У разі бажання представників Офісу Генпрокурора прокоментувати вищезазначену ситуацію, УНН готовий надати таку можливість.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП