ukenru
v-irani-zaareshtovano-110-lyudey-za-pidozroyu-u-otruyenni-shkolyarok

В Ірані заарештовано 110 людей за підозрою у отруєнні школярок

 • 612657 переглядiв

КИЇВ. 16 березня. УНН. Іранська поліція повідомила, що 110 підозрюваних було заарештовано у зв'язку з отруєнням тисяч дівчат у школах по всій країні, інформує УНН.

Деталі

Прессекретар поліції генерал Саїд Монтазерольмехді оголосив про арешти у коментарях, опублікованих іранськими ЗМІ. Він також сказав, що поліція конфіскувала тисячі іграшок-смердючих бомб, що вказує на те, що деякі з нападів могли бути наслідуючими розіграшами.

Депутат урядової комісії, яка розслідує інциденти, заявив раніше цього місяця, що 5000 учнів поскаржилися на хвороби у 230 школах у 25 провінціях. Правозахисники в Ірані, група, яка стежила за недавніми протестами, оцінили їхню кількість у понад 7000 студентів.

Контекст

Перші випадки були виявлені в листопаді 2022 року в Кумі, місті за 125 км на південний захід від столиці Тегерана, де 18 студентів лікувалися в лікарні після викиду «отруйного газу».

Протягом кількох тижнів після інцидентів у Кумі було зареєстровано спорадичні випадки, а також у Тегерані та місті Боруджерд, приблизно за 400 км від столиці. Повідомляється, що одна зі шкіл для хлопчиків також зазнала нападу.

Однак з початку березня кількість випадків різко зросла: до 6 березня повідомлення надійшли з 23 з 31 провінції країни, торкнувшись сотень шкіл по всій Ісламській Республіці.

Учні кажуть, що їх нудило від отруйних випарів. Влада заявляє, що проводить розслідування, але поки нічого не відомо про те, хто може стояти за інцидентами або які хімічні речовини були використані.

Додамо

Всесвітня організація охорони здоров'я зафіксувала схоже явище в Афганістані з 2009 до 2012 року, коли сотні дівчат по всій країні скаржилися на дивні запахи та отруєння. Жодних доказів не було знайдено, і ВООЗ заявила, що це було «масове психогенне захворювання».

Українські Національні Новини

Новини Світу