ukrayinska-laureatka-nobelivskoyi-premiyi-vimagaye-prityagnuti-do-vidpovidalnosti-rosiyskikh-viyskovikh-zlochintsiv

Українська лауреатка Нобелівської премії вимагає притягнути до відповідальності російських військових злочинців

 • 641831 переглядiв

КИЇВ. 16 лютого. УНН. Олександра Матвійчук, українська правозахисниця, чия НУО була одним із лауреатів минулорічної Нобелівської премії миру, у четвер в інтерв'ю AFP закликала світ "притягнути до відповідальності російських військових злочинців", інформує УНН.

Цитата

"Ми повинні розірвати порочне коло безкарності", - сказала вона, закликавши Організацію Об'єднаних Націй та Європейський Союз підтримати заклик Києва про створення спеціального трибуналу, здатного судити високопоставлених російських чиновників аж до президента володимира путіна.

Деталі

Визнаючи, що домогтися підтримки цієї мети більшістю країн-членів ООН було "складним завданням", Матвійчук сказала, що це необхідно для будь-якого повоєнного світу, який може наслідувати закінчення війни в Україні.

"Без справедливості не буде міцного світу", - зазначила вона.

Українська неурядова організація "Центр громадянських свобод", якою керує Матвійчук, минулого року розділила Нобелівську премію миру з російською правозахисною організацією "Меморіал" і білоруським демократичним активістом Олесем Біляцьким, який перебуває в ув'язненні. Центр громадянських свобод Матвійчук, започаткований у 2007 році, веде кампанію за верховенство закону та демократію в Україні.

Ця боротьба лише ускладнилася з військовим наступом росії, але вона зазначила, що цінності, за які борються НУО, відіграють центральну роль у зусиллях України щодо вступу до Європейського Союзу.

"У нас два основні завдання: вижити і протистояти, і продовжувати наш демократичний шлях", - сказала Матвійчук.

"Ми все ще транзитна нація, і ми не можемо концентрувати енергію тільки цим реформаторським шляхом — у нас паралельно йде війна з росією. Але після того, як почалося широкомасштабне вторгнення, ми все ще не маємо розкоші, щоб зосередитися лише на одній меті, ми повинні боротися за своє виживання. І ми маємо рухатися далі, щоб приєднатися до Європейського союзу", - сказала вона.

Стати частиною Євросоюзу означає стати частиною "європейського цивілізаційного простору", вважає Матвійчук.

Приєднання до ЄС означатиме, що "ми матимемо шанс побудувати нашу країну, в якій будуть захищені права кожного".

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі