ukenru
ukrayina-bilshe-ne-bude-sirovinnoyu-krayinoyu-minagropolitiki

Україна більше не буде "сировинною країною" - Мінагрополітики

 • 9724 переглядiв

КИЇВ. 9 квітня. УНН. Довгий час Україну в світі сприймали виключно як країну-постачальника сировини. Усе тому, що експортувати продукцію з високою доданою вартістю набагато складніше. Але сьогодні Україна відходить від "сировинної парадигми", поставки готової продукції за кордон зростають. Про це в коментарі УНН заявив генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства аграрної політики і продовольства України Олександр Жемойда.

За його словами, у 2018 році частка переробленої продукції перевищила 50%. Передусім - завдяки поставкам м'яса птиці, підкреслив Жемойда.

"У 2018 році в порівнянні з 2015 роком обсяги експорту збільшилися в 2,2 раза і перевищили півмільярда доларів США. Хочу нагадати, що ще 10 років тому Україна вважалася чистим нетто-імпортером м'яса птиці, імпортувавши у 2008 році м'яса птиці на 350 млн доларів при обсязі експорту всього 11 млн доларів", - розповів він.

Поставки яловичини теж збільшилися - на 49%, продовжив чиновник.

"Причому, більш преміальний сегмент охолодженої яловичини виріс на 86%. Практично з нуля стартував експорт баранини, а за результатами 2017-2018 років - це практично півмільйонний обсяг у доларах США", - зазначив він.

Жемойда також відзначив успіхи українських молочників на іноземних ринках.

"У молочному секторі переважають поставки вершкового масла. Якщо в 2015-16 роках показники експорту були на рівні 30-37 млн доларів, то в 2017-18 роки вони додали ще практично 100 млн доларів. Системно формуються стійкі поставки рідкого молока, вершків і морозива, у 2015 році вони стартували з 4,6 і 8,9 млн доларів, зараз - 14,7 і 13,3 млн доларів відповідно", - поінформував він.

За останні роки Україні також вдалося підлаштуватися під кондитерські переваги європейців, заявив чиновник.

"Як результат, поставки кондитерських виробів без какао виросли на 29%, шоколадної продукції - на 8%, кондитерських і хлібобулочних виробів - на 20%. У 2018 році їх сумарний експорт сягнув понад 460 млн доларів", - розповів він, додавши, що успіхами на зовнішніх ринках користуються також українське варення, джеми і томатна паста.

Це - далеко не повний перелік продукції АПК з високою доданою вартістю, заявив Жемойда. Але достатній, щоб відходити від стереотипу "сировинна країна", підкреслив чиновник.

"Аналізуючи структуру експорту аграрної продукції, можна відзначити безумовний прогрес у нарощуванні обсягів поставок продукції з доданою вартістю", - резюмував він.

Раніше УНН повідомляв, що Україна у минулому році піднялася на 6-е місце в світовому рейтингу постачальників курятини, обійшовши Росію і Канаду. У ЄС Україна стабільно посідає третє місце серед експортерів, поступаючись лише Бразилії і Таїланду.

Птахівники забезпечили Україні у 2018 році 500 млн доларів валютної виручки, з них 450 млн доларів - це частка агрохолдингу Юрія Косюка "Миронівський хлібопродукт" (МХП), який є головним експортером у країні. Компанія здійснює 88,2% всіх зовнішніх поставок м'яса птиці на міжнародні ринки.

Українські Національні Новини

Економіка