ukraina-pratsiuie-nad-stabilizatsiieiu-mobilnoho-zviazku-pid-chas-znestrumlen

Україна працює над стабілізацією мобільного зв'язку під час знеструмлень

 • 30026 переглядiв

Уряд України запроваджує заходи для забезпечення стабільного мобільного зв'язку під час відключень електроенергії. До січня 2025 року всі базові станції мають бути забезпечені автономним резервним живленням.

Віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров оголосив про заходи зі стабілізації мобільного зв'язку під час знеструмлень. Це рішення стало відповіддю на постійні атаки росії на українську енергетичну інфраструктуру, які тривають понад два роки, передає УНН.

Деталі

"Українці повинні мати змогу зателефонувати у швидку чи поліцію, написати рідним або отримати сповіщення про повітряну тривогу навіть під час знеструмлень. Президент поставив завдання — стабілізувати ситуацію з мобільним зв’язком та інтернетом під час знеструмлень", — заявив Федоров.

Для досягнення цієї мети Національний центр оперативно-технічного управління електронними комунікаційними мережами України (НЦУ) видав розпорядження для мобільних операторів. Згідно з ним, до 1 жовтня 2024 року не менш ніж 60 % базових станцій повинні бути забезпечені автономним резервним живленням. До 1 листопада цей показник має зрости до 70 %, до 1 грудня — до 80 %, а до кінця січня 2025 року — до 100 %.

Основні заходи та терміни:

До 1 вересня 2024 року всі мережі мобільних операторів мають бути під’єднані до генераторів із запасом палива або обладнані акумуляторами для роботи протягом 72 годин.

До 1 грудня 2024 року не менш ніж 25 % мереж операторів мають бути забезпечені генераторами та працювати під час знеструмлень, інша частина мереж повинна працювати мінімум 10 годин на акумуляторних батареях.

Оператори мобільного зв'язку щоквартально звітуватимуть НЦУ, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (НКЕК), перевірятиме виконання цих заходів.

Додаткові заходи для підтримки операторів:

Ухвалення постанови № 352, що дозволяє операторам подавати заявки в Обленерго для модернізації мереж, які йдуть до базових станцій, з метою швидшого заряджання акумуляторів.

Узгодження переліку об'єктів, які повинні мати безперебійне живлення, для передачі до Обленерго.

Бронювання військовозобов'язаних співробітників ремонтних бригад.

Парламент також ухвалив закон про скасування мита та ПДВ на ввезення акумуляторів і генераторів. У майбутньому користувачі зможуть повідомляти про проблеми зі зв’язком у додатку "Дія" навіть в офлайн-режимі, і ця інформація буде автоматично передаватись під час відновлення зв'язку.

Ці заходи спрямовані на забезпечення стабільного зв'язку для українців навіть у складних умовах, створених ворожими атаками.

Заброньованим чоловікам не потрібно проходити ВЛК – Мінцифра24.07.24, 12:33

Популярні

Новини по темі

FOX News Media пропонує дебати між Трампом і Гарріс 17 вересня

 • 27405 переглядiв

Україна програла Іраку у дебютному матчі на Олімпіаді

 • 12501 переглядiв

ВАКС погодив націоналізацію заводу "Вінницяпобутхім"

 • 26887 переглядiв