ukraina-hotuietsia-do-perehliadu-rozshyrenoho-finansuvannia-mvf-ta-pytan-biudzhetu-naiblyzhchykh-rokiv

Україна готується до перегляду розширеного фінансування МВФ та залучення коштів на найближчі роки - Мінфін

 • 26670 переглядiв

Україна готується до перегляду програми розширеного фінансування МВФ, обговорюються питання бюджету на 2024-2025 роки.

У 2024 році бюджетна підтримка від МВФ сягає 3,1 млрд доларів, - це є другим за обсягом зовнішнім фінансуванням для України. Під час зустрічі з керівником місії Міжнародного валютного фонду в Україні Гевіном Греєм, було обговорено низку питань щодо механізму фінансування.

Пише УНН із посиланням на Міністерство фінансів України.

Деталі

Під час зустрічі представників Мінфіну та МВФ були обговорені питання перегляду механізму розширеного фінансування, а також розглянуто бюджет 2024-25 років.

Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з керівником місії Міжнародного валютного фонду в Україні Гевіном Греєм. У зустрічі також взяли участь Перший заступник Міністра фінансів України Денис Улютін, заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова. Серед обговорених тем – підготовка до пʼятого перегляду чотирирічної програми Механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facility – EFF) та фінансування бюджету у 2024 та 2025 роках.

– інформує відомство.

Зазначається, що наразі МВФ є другим найбільшим джерелом зовнішньої бюджетної підтримки України. Також було повідомлено, що  дійсні пріоритети співпраці з МВФ залишаються незмінними.

Пріоритети співпраці з МВФ залишаються незмінними – виконання умов програми EFF та мобілізація коштів на нагальні потреби держбюджету. Зараз ми в процесі підготовки до пʼятого перегляду. Це вагомий результат, оскільки Україна вперше дійшла до цього етапу в співпраці з МВФ. .. У поточному році МВФ є другим найбільшим джерелом зовнішньої бюджетної підтримки – 3,1 млрд доларів США. Загалом у межах програми до держбюджету надійшло вже 7,6 млрд доларів США. 

- зазначив міністр Сергій Марченко.

Наступна місія МВФ у контексті підготовки до пʼятого перегляду програми EFF розпочнеться у вересні.

В Меморандумі МВФ немає чіткого зобов’язання щодо підвищення тарифів на комуналку - Марченко04.07.24, 17:04

Серед важливого:

Сторони погодились, що подальше впровадження політик у фінансовій сфері має фокусуватись на посиленні внутрішнього потенціалу. Вживаються заходи для збільшення внутрішніх ресурсів.

За перше півріччя 2024 року податкові та митні доходи бюджету збільшились на 55% порівняно з аналогічним періодом 2023 року. ОВДП продовжують бути другим найбільшим за обсягом джерелом фінансування держбюджету. Маємо позитивну динаміку

- зауважив керівник Мінфіну. 

Водночас Марченко зазначив, що на даному етапі зовнішнє фінансування для України продовжує бути критично важливим.

"У поточному році маємо необхідні запевнення від донорів. Також ведеться активна робота щодо залучення коштів у 2025 році. У цьому контексті важливим є рішення країн Великої сімки щодо доходів від заморожених активів країни-агресора", - наголосив міністр фінансів. 

Марченко переговорив з новою британською колегою про дефіцит бюджету у 2025 році: Лондон запевнив у підтримці12.07.24, 16:32

Ігор Тележніков

Економіка

    Популярні

    Новини по темі