u-sankt-peterburzi-hromadianyna-ukrainy-zasudyly-do-10-rokiv-kolonii-za-nibyto-shpyhunstvo-na-koryst-zsu

У Санкт-Петербурзі громадянина України засудили до 10 років колонії за нібито шпигунство на користь ЗСУ

 • 21418 переглядiв

У Санкт-Петербурзі громадянина України засудили до 10 років колонії за нібито шпигунство на користь ЗСУ. Віктор Руденко не визнав себе винним, заявивши, що діяв "на користь своєї Батьківщини".

Міський суд Санкт-Петербурга 19 серпня визнав винним громадянина України Віктора Руденка у шпигунстві та засудив його до 10 років ув'язнення в колонії суворого режиму. За версією російської влади, Руденко збирав і передавав Збройним силам України інформацію, яка, хоча й не була державною таємницею, могла завдати шкоди безпеці Росії. Про це у своєму Telegram-каналі повідомила голова пресслужби петербурзьких судів Дар’я Лебедєва, передає УНН.

Деталі

Як повідомила голова пресслужби петербурзьких судів Дар'я Лебедєва, Руденко, який за інформацією російського видання "Медіазона" працює трактористом у Харкові, збирав ці відомості в березні 2022 року, перебуваючи на території України.

На судовому засіданні деталі обвинувачення не були розголошені, однак суддя постановила конфіскувати мобільний телефон Руденка на користь держави, а його SIM-карту знищити, оскільки вони були визнані "засобами злочину". Лебедєва також зазначила, що дії Руденка нібито призвели до мінометного обстрілу російської мотострілецької дивізії в населеному пункті, інформацію про який він передав ЗСУ.

Руденко не заперечував, що передавав інформацію, проте не визнав себе винним, заявивши, що діяв "на користь своєї Батьківщини". Документи Руденка, такі як військовий квиток і робоче посвідчення, будуть зберігатися до його звільнення.

Цей вирок став черговим випадком засудження українських громадян у Росії. Напередодні, 6 серпня, інший громадянин України, Олексій Єфименко, був засуджений до 7 років колонії за аналогічними звинуваченнями у шпигунстві.

У Швейцарії затримали ексдипломата за шпигунство на користь Китаю09.08.24, 04:05

Лілія Подоляк

Війна

    Популярні

    Новини по темі

    Росіяни завдали по Сумщині 256 ударів, поранено четверо людей

     • 28393 переглядiв

    На Київщині працюють сили ППО, чути вибухи

     • 28736 переглядiв

    Олена Зеленська взяла участь у нараді дипломатів у Дніпрі

     • 36978 переглядiв

    Зеленський обговорив ветеранську політику на Дніпровщині

     • 71071 переглядiв