u-radi-9-sklykannia-odyn-nardep-maie-v-serednomu-15-pomichnykiv-u-koho-naibilshe

У Раді 9-го скликання один нардеп має в середньому 15 помічників: у кого найбільше

 • 21125 переглядiв

Аналітики YouControl дослідили кількість помічників у депутатів Верховної Ради 9 скликання. Найбільше консультантів має 'Слуга Народу', а найменше - позафракційні депутати.

Найбільше помічників у 9 скликанні Верховні Ради має "Слуга Народу".  А найменше підлеглих у позафракційних. Віктор Чорний з "Платформи за життя та мир" серед усіх чинних нардепів залучив найбільше консультантів - 54 людини. А Петро Порошенко з "Європейської Солідарності" має нуль помічників.  Про це йдеться у в новому дослідженні аналітиків R&D центру YouControl, передає УНН

Деталі

Використовуючи дані з офіційного порталу Ради, аналітики зібрали дані про 6 тисяч теперішніх та колишніх помічників 401 народного депутата 9 скликання станом на липень 2024 року.  Зазначається, що така кількість консультантів  майже в половину менша, ніж у нардепів 8 скликання - 422 народних обранці мали 10 тисяч помічників. 

В середньому, як повідомляється, на одного нардепа сьогодні припадає 15 помічників. У нинішньому парламенті серед консультантів членів парламенту 3980 чоловіків (66%) проти 2047 жінок (34%). 72% працюють на громадських засадах і лише 28% — на платній основі. 

14 людей співпрацювали з депутатами протягом шести скликань Ради поспіль (4-9 скликання). За час 9-го скликання вони комунікували з кількома нардепами, які могли представляти різні політичні сили.

Наприклад, Ксенія Сергіївна Лобода допомагає безпартійній Юлії Світличній та члену фракції "Слуга Народу" Сергію Демченку. Вона була помічницею депутатів 4, 5, 6, 7 та 8 скликань. Зокрема, Олексія Кунченка, Сергія Мошака та Таїсії Повалій з "Партії регіонів".

Рада не пішла на канікули, а працює в режимі єдиного засідання - Стефанчук24.07.24, 11:09

Найбільше помічників серед усіх чинних депутатів залучав Віктор Чорний від групи "Платформа за життя та мир" — 54 людини (50 осіб на громадських засадах і 4 — на платній основі). Друге місце за кількістю помічників посів депутат від "Слуги Народу" Святослав Юраш - він за весь період скликання мав 53 консультантів. Це найбільша кількість консультантів у фракції, вказали аналітики. 

Серед колишніх помічників Олександра Мережка  зі "Слуг"  — юрист Павло Куфтирєв. "Бігус.Інфо" у своєму розслідуванні писали, що Куфтирєв був одним із відвідувачів "Велюру" нардепа Миколи Тищенка під час ковідного карантину. А також посилалися на інформацію зі ЗМІ, начебто у 2000-их Куфтирєв тісно співпрацював з родиною бізнесменів Кіперманів – близьких до олігарха Ігоря Коломойського. Крім того, був помічником ще кількох народних депутатів в інших скликаннях: Костянтина Яриніча ("Блок Петра Порошенка") у 8 скликанні, Валерія Харліма ("Партія Регіонів") у 6 скликанні та Сергія Побєдова ("СДПУ (о)") у 4 скликанні.

Депутатові Олександру Фельдману з "Відновлення України" із законотворчістю допомагали 49 людей (43 на громадських засадах і 6 — на платній основі). Його колега з депутатської групи Вадим Столар залучав 11 помічників. С

Богдан Торохтій є лідером за кількістю помічників у "Партії За майбутнє" — 45 (32 людини на громадських засадах і 13 на платній основі). Бізнесмен Акшин Юсіфов є помічником нардепа Торохтія та згадується в розслідування медіа щодо зловживань при проведенні тендера на розробку проєктної документації з будівництва аеропорту на Закарпатті.

Нардепи пропонують запровадити День скорботи та вшанування пам’яті бійців бригади “Азов”29.07.24, 20:35

Депутат від "Батьківщини" Валерій Дубіль мав 37 людей у своїй команді (29 на громадських засадах і 8 — на платній основі). У заступника голови цієї депутатської фракції Сергія Соболєва налічувалося 35 помічників.

У депутатській групі "ДОВІРА" Роберт Горват та Сергій Шахов мали по 33 помічники кожен. Помічником Шахова є Микола Самбожук. У розслідуванні ЗМІ йдеться про спробу монополізації ринку систем оповіщення, де нардеп Сергій Шахов через міністерства та інші держоргани імовірно проштовхує на цей ринок компанію, пов’язану з його радником (Миколою Самбожуком) — можливо, громадянином росії, пишуть аналітики. 

У "Європейської Солідарності" найбільше консультантів у Михайла Бондаря — 31 помічник.  

Членкиня фракції "ГОЛОС" у Верховній Раді Соломія Бобровська мала 28 помічників. Її колега з фракції Кіра Рудик співпрацювала з 15 людьми, зокрема з помічницею Наталею Делієвою -  керівницею Одеської обласної територіальної організації політичної партії "ГОЛОС".

Серед позафракційних нардепів найбільше помічників у Миколи Тищенка — 27 осіб (23 на громадських засадах і 4 — на платній основі). Крім того, одразу три його консультанти фігурують у журналістських розслідуваннях. Чинна помічниця за трудовим договором Евеліна Андрієвська та 2 колишні — Юлія Загинай та Олександр Сітак. Всі троє згадуються в матеріалі "Бігус.Інфо" як особи, що були в списку кандидатів депутатів до Київської міськради від партії "Слуга народу". Зокрема, йдеться про те, що Евеліна Андрієвська та Юлія Загинай працювали в групі ресторанів Тищенка, а Олександр Сітак його бізнес-партнер. Сітак є учасником ТОВ "СВІТ" ЛТД, учасницею якого до червня 2024 року була Алла Барановська — колишня дружина Миколи Тищенка.

Популярні

Новини по темі

Глава МЗС Ізраїлю закликав виключити Туреччину з НАТО

 • 13260 переглядiв

Стубб: "Шлях до миру очевидний – росія має відступити"

 • 45003 переглядiв