u-moldovi-suditimut-dvokh-rosiyan-za-shpigunstvo-na-korist-rosiyi

У Молдові судитимуть двох росіян за шпигунство на користь росії

 • 396025 переглядiв

КИЇВ. 10 липня. УНН. Правоохоронні органи Молдови повідомили про передачу до суду кримінальної справи, порушеної за статтями про зраду батьківщини та шпигунства стосовно чотирьох осіб, серед яких двоє росіян. Про це повідомляє Служба інформації та безпеки Молдови, повідомляє УНН.

Цитата

«Спільна ССС з УПКОП завершила і направила до суду кримінальну справу, порушену за ознаками складу злочину «Зрада Батьківщині» (ст. 337) та «Шпигунство» (ст. 338) кк рф щодо групи осіб, які пройшли підготовку в організацію ворожих дій проти безпеки Республіки Молодова», - йдеться у повідомленні.

Деталі

Повідомляється, що починаючи з 2020 року, на користь Федеральної служби безпеки (ФСБ) група осіб, що складається з громадян російської федерації Юрія Г. та Вадима Ю., проводила вербувальну діяльність громадян Республіки Молдова, побудову мережі агентств у країні.

Зазначається, що діяльність громадян росії та агентської мережі була спрямована на:

  • вплив на суспільно-політичні процеси Республіки Молдова на користь російської федерації;
  • збереження залежності Республіки Молдова від російської федерації;
  • проведення інформаційних операцій з формування громадської думки.

«Протягом двох років, протягом яких документувалася діяльність агентурної мережі, вони збирали дані та інформацію суспільно-політичного характеру, особливо про законодавчі наміри та плани, що компрометує інформацію про політичних лідерів та діячів, організовували темні інформаційні проєкти, такі як кампанії у віртуальному середовищі через кілька платформ соціальних мереж, приділяючи особливу увагу мережі Telegram, яка є платформою, через яку поширюється більша частина неправдивої інформації», - йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент Молдови заявляла про плани Росії зробити в країні держпереворот із захопленням заручників

Служба інформації та безпеки повідомляє, що так само група вчиняла злочини під іноземним прапором і вербувала громадян для участі чи провокування насильницьких дій.

Повідомляється, що у процесі також було задокументовано діяльність зі створення каналів для перекидання фінансових коштів з росії до Молдови з метою фінансування диверсійних операцій проти інтересів та безпеки Молдови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: План путіна для Молдови: росія планувала взяти під контроль владу в країні до 2030 року

«У цьому сенсі перед одним з агентів, завербованих Юрієм Г. та Вадимом Ю., стояло завдання виявлення та забезпечення безпеки таких фінансових каналів, забезпечення матеріально-технічної підтримки, пов'язаної з проєкти, замовленими та фінансованими ФСБ, а також вербування інших громадян Республіки Молдова. Серед каналів незаконного переказу коштів задокументовано перекази через криптовалюту та так звану систему «HAVALA» із залученням до системи зрідження валютно-обмінних пунктів. Загалом у 2021 році з російської федерації до Республіки Молдова темними каналами», - йдеться в повідомленні.

Негайно передана правосуддю (яка перебуває під вартою) була завербована на основі матеріальної причетності, починаючи з 2021 року. Вона займалася виявленням каналів фінансування та співучасті у плануванні та реалізації тіньових проєктів на користь росії.

Зазначається, що під час розслідування кримінальної справи щодо обвинуваченого було виявлено ознаки складу злочину, передбаченого ст. 190 абз. 6 «Шахрайство в особливо великому розмірі».

Українські Національні Новини

Кримінал та НП

    Популярні

    Новини по темі

    Саміт НАТО: На що розраховує і що отримає Україна у Вільнюсі

     • 482102 переглядiв

    Зеленський натякнув, що поїде на саміт НАТО

     • 406047 переглядiв