u-minkulti-povidomyly-koly-ochikuiut-rozghliadu-zakonoproiekta-pro-pozbavlennia-zradnykiv-derzhnahorod

У Мінкульті повідомили, коли очікують розгляду законопроєкта про позбавлення зрадників держнагород

 • 30270 переглядiв

Мінкульт сподівається на швидкий розгляд законопроєкту щодо позбавлення держнагород зрадників. Документ передбачає судове рішення або рішення РНБО як інструменти позбавлення нагород.

У Міністерстві культури та інформаційної політики України сподіваються, що народні депутати розглянуть законопроєкт щодо позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора чи вчинення інших протиправних дій проти України на найближчому засіданні Верховної Ради. Про це повідомив в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в ефірі телемарафону, передає кореспондент УНН.

Я сподіваюсь, що колеги-депутати з розумінням ставляться до необхідності ухвалення відповідних законодавчих змін. Я думаю, це буде один з перших законопроєктів, який буде розглядати Верховна Рада після того, як збереться на пленарні засідання

- розповів Карандєєв.

За його словами, у законопроєкті у переліку підстав, за які нагороджена особа може бути позбавлена відповідної нагороди, будуть не лише кримінальні, важкі та особливо важкі правопорушення, але й в тому числі дії спрямовані на дискредитацію позиції України, спрямовані проти політики миру, проти національної гідності та національної  безпеки.

"Ці норми пропонуються в законопроєкті включити до низки законів України. Головні з них – це Кримінальний кодекс, Кримінальний процесуальний кодекс, закон про державні нагороди, податкове законодавство. Тобто, депутати мають можливість, розглянувши законопроєкт, додати до переліку покарань позбавлення державних нагород. Тобто Президент пропонує саме таку дефініцію, що позбавлення нагород є одним з видів покарання за вчинення злочину проти людини, проти країни. Цей перелік достатньо широкий", - розповів Карандєєв.

Зеленський ініціював законопроект про позбавлення зрадників держнагород16.07.24, 19:11

Також, за його словами, законопроєкт передбачає два інструменти ухвалення рішення – це судове рішення, а також рішення РНБО.

Окрім того, він повідомив, що офіційно міністерство не складало список зрадників.

"Офіційно міністерство не складало такий список, оскільки у нас не було законодавчих підстав. Проте, цю роботу провела громадськість, і ми цьому теж сприяли, тому що розуміємо, що це той підготовчий етап, який треба пройти, зібрати дані. Наразі у нас є офіційно перелік осіб, які становлять загрозу національній безпеці", - сказав Карандєєв.

Він повідомив, що цей перелік був введений ВР як форма обмеження щодо присутності в національному інформаційному просторі для тих осіб, які є громадянами інших країн, які заперечували агресію росії проти України.

"Цей перелік є, і в тому числі там є особи, які справді є носіями державних звань, або нагороджені орденами", - зазначив Карандєєв.

Доповнення

16 липня у  ВР зареєстрували законопроєкт № 11410 про внесення змін до КК України, КПК України та інших законодавчих актів України щодо позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора чи вчинення інших протиправних дій проти України.

Популярні

Новини по темі