u-frantsii-planuiut-znachno-skorotyty-derzhavni-posluhy-shchob-skorotyty-defitsyt-biudzhetu

У Франції планують значно скоротити державні послуги, щоб скоротити дефіцит бюджету

 • 21431 переглядiв

Франція планує значно скоротити державні послуги, такі як медичний транспорт та субсидії, щоб зменшити бюджетний дефіцит у 5,5% ВВП.

Франція долає бюджетну кризу, шукаючи можливості урізати державні послуги, зокрема, витрати на соціальне таксі. Про це пише Reuters, передає УНН.

Деталі

У Франції планують відмовитися від ряду державних послуг, щоб скоротити дефіцит бюджету. Наразі державні витрати досягли 57% національного виробництва – і це найвищий показник в будь-якій розвиненій економіці.

Серед послуг, які міністр фінансів Бруно Ле Мер виділив для першочергового скорочення, є медичний транспорт, у тому числі приватні таксі, які перевозять французьких пацієнтів на прийоми до лікарів і назад, а держава оплачує основну частину витрат. Загальні витрати на медичний транспорт для населення країни оцінюють в 6 мільярдів євро на рік – і вдвічі більше, ніж бюджет міністерства культури.

Однак проти скорочення оплати вже виступили таксисти. Вони вже перекривали дороги у великих містах на знак протесту і планують нові акції напередодні Олімпійських ігор.

Уряд розглядає й інші сфери скорочення витрат - від податкових пільг для корпорацій і державної підтримки професійної підготовки до можливого скорочення довготривалих виплат у зв'язку з хворобою та урізання державних грантів для престижної вітчизняної кіноіндустрії.

Контекст

Минулорічний цільовий показник дефіциту був досягнутий з великим відривом, проте цьогорічний також під загрозою. Хоча уряд планує скоротити дефіцит бюджету до рівня, меншого за встановлений ЄС ліміт у 3% до 2027 року.

У 2023 році дефіцит склав 5,5% ВВП, перевищивши встановлений урядом цільовий показник у 4,9%. Декілька інших країн ЄС, зокрема Італія, також мають дефіцит, що перевищує 3%.

Рейтингове агентство Moody's заявило, що досягнення цьогорічного цільового показника дефіциту в 4,4% вимагатиме скорочення на 1 відсотковий пункт ВВП - близько 28 мільярдів євро - що було досягнуто лише один раз з 2000 року.

Популярні

Новини по темі