terakt-v-olenivtsi-slidstvo-rozghliadaie-kilka-versii-ale-osnovna-pidryv-termobarychnoho-zariadu

Теракт в Оленівці: слідство розглядає кілька версій, але основна - підрив термобаричного заряду

 • 23634 переглядiв

Основна версія теракту в колонії в Оленівці - підрив термобаричного заряду. Слідство допитало понад 60 свідків та продовжує працювати з міжнародними партнерами для з'ясування обставин трагедії.

Слідство розглядає кілька версій теракту в колонії в Оленівці, де загинуло 50 українських військовополонених і понад 70 отримали поранення, але основною версією є те, що був підірваний термобаричний заряд, враховуючи наслідки. Про це розповів керівник Департаменту протидії злочинам в умовах збройного конфлікту Офіса Генпрокурора України Юрій Бєлоусов під час заходу присвяченому роковинам теракту в Оленівці: "Оленівка - місце воєнного злочину росії", передає кореспондент УНН.

"Є кілька версій, які, на жаль, до цього часу залишаються. Одна з основних версій, що дійсно був підірваний термобаричний заряд, враховуючи наслідки. Були обстежені всі тіла бійців, які були повернуті. Ми залучали міжнародних партнерів і відповідне обладнання для обстеження кожного тіла. І версія про термобаричний заряд є основною. Питання, яке наразі ми вирішуємо, яким чином безпосередньо здійснювався підрив. Ми допитали понад 20 бійців, які були в безпосередньо в бараку. 30 військовополонених, які перебували в Оленівці в інших бараках. 10 військовополонених, які були залучені до надання медичної допомоги", - сказав Бєлоусов.

Він додав, що Україна продовжує працювати з міжнародними партнерами, щоб з’ясувати обставини трагедії.

"На жаль, до цього часу назвати прізвища, які причетні до цього злочину, ми не можемо, але одним із індикаторів, що до цього причетне вище керівництво рф, є те, що росія не провела самостійне розслідування, що є свідченням того, що цей злочин покривається та підтримується вищим політичним керівництвом", - додав Бєлоусов.

За його словами, 9 український бійців загинули вже після вибуху, адже рф не надала їм необхідну медичну допомогу.

"Був вчинений наступний злочин, який призвів до загибелі 9 бійців, які перебували в Оленівці. Безпосередньо на місці вибуху протягом кількох годин ті бійці, які зазнали серйозних поранень, не отримали медичну допомогу. Не просто не отримали допомогу, а не отримали свідомо", - зазначив Бєлоусов.

Нагадаємо

Під час вибуху в ніч проти 29 липня 2022 року, який пролунав на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області, була знищена будівля, де утримували українських військовополонених.

За повідомленнями, 29 липня в колонії в Оленівці загинуло 50 українських військовополонених і понад 70 отримали поранення.

7 липня 2023 року Україні вдалося повернути тіла військовополонених, які загинули внаслідок теракту в колонії окупованого селища Оленівка на Донеччині. Більшість із тіл — ідентифіковані.

В ООН відхилили заяви росії, що українські військовополонені, які загинули в Оленівці, були вбиті українським ударом HIMARS.

Омбудсман Лубінець закликає ООН відновити місію з розслідування вибуху в колонії Оленівки. Україна готова надати матеріали, але ООН досі не погодилась їх розглянути.

Популярні

Новини по темі

Ольга Харлан вийшла у чвертьфінал Олімпіади-2024

 • 12812 переглядiв