tekhniku-vyshyvky-horodotskyi-shov-dodaly-do-kulturnoi-spadshchyny-ukrainy

Техніку вишивки "городоцький шов" додали до культурної спадщини України

 • 16208 переглядiв

Міністерство культури України додало техніку вишивки 'городоцький шов' до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини. Ця техніка поширена у Львівській області та символізує історію та ідентичність місцевої спільноти.

Національний перелік нематеріальної культурної спадщини поповнився технікою вишивки "городоцький шов" або "городоцький стіб", повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України у суботу, пише УНН.

Деталі

"МКІП додало новий елемент до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Це, зокрема, техніка вишивки "городоцький шов" або "городоцький стіб", - ідеться у повідомленні.

Елемент поширений у місті Городок, селах Угри, Братковичі, Черляни Львівської області. Подібні техніки можуть практикуватися і в інших частинах України, а також за кордоном, наприклад, у Польщі.

Техніка вишивки, яка отримала назву "городоцький шов", вперше зафіксована у 1887 році на етнографічній виставці в Тернополі, де було представлене чоловіче та жіноче вбрання з села Керниця Городоцького повіту.

Сьогодні "городоцький шов" – це не лише техніка вишивки, а й символ історії та ідентичності спільноти. Крім того, створення вишиванки є родинною цінністю. Де б не були вихідці громади, а вишиванки, оздоблені "городоцькими взорами", розповідають про їх ідентичність та їх духовне коріння.

Мінкульт вніс програму з охорони традиції покриття хат соломою та очеретом до Нацпереліку культурної спадщини01.08.24, 17:30

Популярні

Новини по темі

Скільки вступників пройшли на бюджет - відповідь МОН

 • 15420 переглядiв

Українські шаблістки вийшли у півфінал Олімпіади-2024

 • 14778 переглядiв