sud-michyhanu-vidmovyvsia-vykliuchaty-trampa-z-vyboriv-prezydenta-ssha

Суд Мічигану відмовився виключати Трампа з виборів президента США

 • 33153 переглядiв

Верховний суд Мічигану залишив Трампа на виборах 2024 року, відхиливши спробу дискваліфікації, на відміну від суду Колорадо.

Верховний суд Мічигану відхилив спробу виключити Трампа з виборчих бюлетенів. Рішення залишило Трампа в списку кандидатів на виборах 2024 року в Мічигані. Про це повідомляє низка американських медіа, передає УНН.

Деталі

За даними тамтешніх ЗМІ, Верховний суд штату Мічиган відхилив спробу усунути колишнього президента Трампа з первинних виборів Республіканської партії штату в 2024 році.

Рішення було прийнято після того, як минулого тижня Верховний суд Колорадо позбавив Трампа права брати участь у виборчих бюлетенях цього штату в 2024 році. Дискваліфікація, яка була зроблена відповідно до 14-ї поправки до Конституції США, пов’язана з бунтом у Капітолії 6 січня 2021 року.

Важливо, що закони про вибори Колорадо відрізняються від законів штату Мічиган істотним чином, що безпосередньо стосується того, чому апелянти в цій справі не мають права на допомогу, яку вони вимагають щодо попередніх президентських виборів у Мічигані. 

— написала суддя Елізабет Велч у середу, пояснюючи постанова суду.

Велч зазначила, що в рішенні "апелянти стверджують, що політичні партії є державними суб'єктами для цілей висування кандидатів на президентські праймеріз, і, таким чином, політичні партії підпадають під дію Конституції Сполучених Штатів".

"Апелянти також повідомили цей суд, що 19 грудня 2023 року більшість Верховного суду Колорадо постановила, що Трамп позбавлений права обіймати посаду президента відповідно до третього розділу Чотирнадцятої поправки до Конституції Сполучених Штатів і що, отже, відповідно до Виборчого кодексу Колорадо, було б неправильно, щоб державний секретар Колорадо включив його як кандидата на первинних виборах у президенти Колорадо від Республіканської партії в 2024 році", – продовжила вона.

Уелч зазначив, що рішенню в Колорадо "передувало тривале доказове провадження в суді першої інстанції, який підготував фактичний запис, необхідний для вирішення складних юридичних питань", і що "вплив рішення в Колорадо було призупинено на короткий час". період, і Трамп заявив про свій намір отримати дозвіл на апеляцію у Верховному суді Сполучених Штатів".

Водночас вона додала, що "апелянти не знайшли жодного аналогічного положення в Законі про вибори штату Мічиган, яке вимагає від тих, хто претендує на посаду президента Сполучених Штатів, підтвердити свою юридичну кваліфікацію для обіймання цієї посади".

14-та поправка говорить: "Жодна особа не може бути сенатором чи представником у Конгресі, або виборцем Президента чи Віце-президента, або обіймати будь-яку посаду, цивільну чи військову, у Сполучених Штатах чи будь-якому штаті, яка, попередньо зайнявши присягу, як член Конгресу, або як посадова особа Сполучених Штатів, або як член будь-якого законодавчого органу штату, або як посадова особа виконавчої чи судової влади будь-якого штату підтримувати Конституцію Сполучених Штатів, зобов’язується під час повстання чи повстання проти них, або надання допомоги чи потіхи ворогам цього. Але Конгрес може двома третинами голосів кожної палати усунути таку інвалідність".

Після винесення рішення Трамп також заявив, що "цей жалюгідний гамбіт зі фальсифікацією виборів провалився по всій країні, в тому числі в штатах, які сильно схилилися до демократів.

Додатково

Позови щодо дискваліфікації, пов’язані з появою Трампа у виборчому бюлетені, знаходяться на розгляді в інших штатах, включаючи Техас, Неваду та Вісконсін.

Тетяна Салганік

Політика

    Популярні

    Новини по темі